Nash equilibria in claim based estate division problems
Talebe dayalı varlık paylaşım problemlerinde Nash dengeleri
- Tez No: 366650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Varlık paylaşım oyunu, paylaşım kuralıı, Nash dengesi, eşit paylaşım
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
Paylaşım oyunu bir varlığın oyuncular arasında bir kurala göre paylaşırılmasıdır. Bu tez çalışmamızda, varlık paylaşım oyunları ele alınmakta ve bu oyunların Nash dengelerinde eşit paylaşımı veren bölünme kurallarının gereklilik ve yeterlilik şartları incelenmektedir. Ashlagi, Karagözoğlu, Klaus (2012)bölünme kuralları için özellik sınıfları sunuyorlar ve bu sınıfların tüm Nash dengelerinin eşit paylaşımı vermesi için yeterli olduğunu gösteriyorlar. Bu çalışmamızda farklı bir özellik, yani şartlı tam tazminat, önerilmekte ve bunun tüm Nash dengelerinde eşit paylaşımı veren paylaşım kuralları için yeterli koşul olduğu gösterilmektedir. Daha sonra taleplerin monotonluğu ve şartlı eşit paylaşım alt sınırını sağlayan herhangi bir paylaşım kuralı altında oynanan oyunda, eşit paylaşımın bir Nash dengesi olduğu gösterilmektedir. Son olarak, en az bir oyuncunun varlıktan diğer talepler çıkarıldığında kalan miktardan fazla almasının, tüm Nash dengelerinin eşit paylaşımı vermesi için gerekli bir koşul olduğu ispatlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Estate division game is an allocation of an estate between players based on a rule. In this thesis, we consider estate division games and study the necessary and sufficient conditions for division rules under which Nash equilibria induce equal division. Ashlagi, Karagözoğlu, Klaus (2012) introduce classes of properties for division rules and show that they are sufficient for all Nash equilibria to induce equal division. In this study, we propose a different property, namely conditional full compensation, and prove that it is also a sufficient condition for division rules in order for all Nash equilibria outcomes under these rules to be equal division. We, then, show that under any rule satisfying claims boundedness and conditional equal division lower bound, equal division is a Nash equilibrium outcome. Finally, we prove that letting at least one player get more than the difference between the whole estate and the sum of other players' claims is a necessary condition for all Nash equilibria to induce equal division. Keywords : Estate division game, division rule, Nash equilibrium, equal division.