İşletmelerde kurumsal yönetim ve Türkiye örneği
Corporate governance for business administration and Turkey
  1. Tez No: 366708
  2. Yazar: ATİLA ÖZBUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Sermaye Piyasası Kurulu, Corporate Governance, corporate governance principles, capital markets board
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kurumsal yönetim uygulamaları, özellikle 1980'lerden itibaren pek çok ülkede yaygın olarak görülen şirket skandallarına ve yolsuzluklarına karşı bir çare olarak görülmeye başlanmış ve 1990'lı yılların başından itibaren de değişik yönleriyle en çok düzenlenen, tartışılan ve araştırma konusu yapılan konulardan biri haline gelmiştir. 2000'li yıllarda arka arkaya ortaya çıkan şirket skandalları kurumsal yönetimi bütün dünyanın gündemine oturtmuştur. İlk olarak OECD, kurumsal yönetim ilkelerini 1999'da yayınlayıp 2004'de revize etmiştir. Daha sonra birçok ülke kendi kurumsal yönetim uygulamalarını yayınlamıştır. Ülkemizde 2012 yılında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ve yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte ciddi bir şekilde boyut değiştirmiştir. Bir yandan kurumsal yönetimi doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren çok sayıda konu Türk Ticaret Kanunu'nda yasa hükmü olarak düzenlenirken, diğer yandan da Sermaye Piyasası Kanunu'nda halka açık şirketler bakımından kurumsal yönetimle ilgili olarak önemli nitelikte düzenlemeler yapma, bu düzenlemelere uyulmaması halinde çeşitli yaptırımlar uygulama ve bir takım tedbirler alma yetkisiyle donatılmıştır. Kurumsal Yönetim, şirketlerde yönetim kurulları, çalışanlar, hissedarlar ve diğer menfaat sahiplerinin çıkarlarını, gerekli kontrol ve dengeyi sağlar. İyi bir kurumsal yönetimin adillik veya eşitlik, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik olmak üzere dört ana ilkesi bulunmaktadır. OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde ve SPK Kurumsal Yönetim İlkelerinde bu dört ana unsur anlaşılır olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate Governance applications had been seen as a remedy especially from the 1980's against common corporate scandals and corruption in many countries and with beginning of 1990's has became one of the most discussed, researched and prepared issues with various aspects. corporate management has sat on the agenda of the whole world with successive corporate scandals that erupted in the 2000's. Firstly OECD published corporate Governance principles in 1999, then revised in 2004. Later on, many countries have published their corporate Governance applications. In 2012, our country has gone through a significant change in terms of corporate governance applications together with the revisions in the new Turkish Commercial Law and the new Capital Market Law. On the one hand many issues which are directly or indirectly related to corporate governance are regulated with the new Turkish Commercial Code, on the other hand also Capital Market Law authorized Capital Markets Board to issue significant regulations about corporate governance criteria binding publicly traded companies, and to take necessary measures or apply various sanctions in cases of breach of these regulations. Corporate Governance protects the interests of board of directors, employees, shareholders and the interests of other stakeholders in companies and enables cross check and balance between these factors. Good corporate Governance is build upon four main principles which are fairness or equality, transparency, responsibility and accountability. These four core values are clearly described both in OECD's and SPK' s (Capital Markets Board) corporate Governance principles.