Muhasebe sistemlerinin işletmelere etkisi üzerine bir araştırma
A research about the effect of accounting systems on businesses
  1. Tez No: 366714
  2. Yazar: BİRSEN GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT GÜNCELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Sistemi, Yönetim, Accounting, Accounting System, Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, muhasebe sistemlerinin işletmelere sağladığı fayda ve bu sistemlerin sürekliliğinin korunmasının neden şart olduğunu belirlemektir. Küreselleşme, muhasebe sistemlerini değişik ülke ve ekonomilerde sistemlerin karşılaştırıla bilirliğinin sağlanması için gerekenler ve bunun için standartların önemi ve bu standartların korunması için yasal ve uluslararası düzenlemeler, bunları yönlendiren kurumların neden olması gerektiği, araştırma yönünde belli başlı yenilikler olup olmadığını veya tam tersine gelişmelerin öngörülebilir bir yön içeresinde gelişip gelişmediğini ortaya koymaktır. Muhasebe sistemleri, işletmelerin güvenilir ve geleceğin kurumları haline gelebilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. İşletmeler, güvenilir yapılar oluşturabilmek için iyi kurulmuş, sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Küreselleşme, muhasebe sistemlerini ve işletmeleri doğrudan etkilemiş. Uluslararası ticaret içerisinde şirketlerin nitelik kazanmasını ve Uluslararası Muhasebe Standartları oluşturulmasını sağlamıştır. Bu nedenle muhasebe sistemlerinin, geçmişten bugünlere dek pek çok evrimden geçti. Bu yolculuğunda işletmeler üzerindeki etkisi keşfedilmiş ve gücü anlaşılmıştır. Bundan dolayı, gelecekte bu değişimler daha da hız kazanacaktır. Bu gelişmeler doğrultusunda, doğru ve sağlam kararlar alabilmenin ön şartı, sistemlerin iyi kurulmasıdır. Dolayısıyla işletmelerin; kendi iç dinamikleri ile gelişmeleri için iyi tasarlanmış ve doğru, bilgiyi sunabilen muhasebe sistemlerine ihtiyacı vardır. İşletmeler; varlıklarını sürdürebilmek, amaçlarına ulaşabilmek ve sürekli gelişim gösterebilmek için iyi yönetilmelidir. Yönetim de ancak doğru kararlar alınarak sağlanabilmektedir. Araştırma sonucunda muhasebe sistemi ile muhasebe standartlarının, işletmenin genel performansına olan etkileri arasında önemli derecede bağlantılı ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda işletmelerin daha çok kurumsallaşması ve muhasebe teknik ve standartlarının günlük işlemler sırasında başarılı bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Günlük iş akış sistemi içerisinde yaşanan sorunlara çözümler sunulabilmesi amacıyla muhasebeye önem verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın hedefi, elde edilen veriler esas alınarak; işletmelerin muhasebe kuralları ile günlük işlerini yürütme sistemi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, açıklamak ve düzenli olmasının gerekliliğini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the benefits of the accounting systems for the business and indicate why it is crucial to maintain the permanency of these systems. In addition, some emphasis will be laid on globalization, what is needed to obtain the comparability of the accounting systems in various countries and economies and the importance of the relevant standards, legal and international regulations in order to maintain these standards, why the guiding institutions should exist, whether there are essential innovations regarding research or on the contrary whether the developments are underway as predicted. Accounting systems have been developed in order to make the businesses reliable organizations of the future. Businesses need well-developed systems to build reliable structures. Globalization has influenced accounting systems and businesses directly, helped the companies obtain quality within international trade, contributed in the development of International Accounting Standards. For this reason, accounting systems have evolved dramatically since then. On its journey, its effect on business has been discovered and its power has been understood. Therefore, these changes will speed up more and more in the future. In line with these developments, establishing firm systems is the main prerequisite for making correct and sound decisions. That is why the businesses need well-designed accounting systems for internal dynamics and developments, which can offer correct information. Businesses are to be managed properly in order to maintain their existence, reach their goals and improve continuously. And management can only be secured by making correct decisions. As a result of the research, it was found out that there was a linked correlation between the effects of the accounting systems and accounting standards on the overall performance of the business. In this context, it depends on the further globalization of the businesses and the implementation of the accounting techniques and standards in daily transactions more successfully. Accounting should be taken into account in order to find solutions for the problems experienced within daily workflow system. Based on the data obtained, the aim of this study is to identify the relation between the accounting rules and system of conducting daily transactions of the businesses, to explain and emphasise that it should be systematic.