Finansal riskten korunma türev araçlar ve bir uygulama
Financial hedging derivative tools and an application
  1. Tez No: 366749
  2. Yazar: NEVİN TAŞTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vadeli İşlem Piyasaları, Türev Ürünler, Türev Araçlar, Forward, Futures, Opsiyon, Swap
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
FİNANSAL RİSKTEN KORUNMA TÜREV ARAÇLAR VE BİR UYGULAMA Yetmişli yılların ortalarından itibaren uluslararası ödemeler ve kursisteminin sona ermesi, petrol krizlerinin sebebiyle yaşanan fiyat dalgalanmaları vebunlara bağlı olarak gelişen yüksek faiz ve enflasyon oranlarındakidalgalanmalar tüm dünyada finansal risklerin artış göstermesine yol açmıştır. İlk olaraktezgah-üstü piyasalarda işlem görmeye başlayan forward türündeki sözleşmeler,organize vadeli piyasaların oluşmasıyla gelişim göstererek futures, opsiyon ve swaptüründe vadeli sözleşmelerin de meydana gelmesine neden olmuştur. Teknolojik gelişmeler, piyasalarınküreselleşmesi ve risk unsurlarının artması bu ürünlerinkullanımını yaygınlaştırmıştır. Günümüzde türev ürün piyasaları riskten korunmakve riski kontrol altına almak için yalnızca gelişmiş ülkeler tarafından kullanılmamakta,aynı zamanda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de oldukça artan bir kullanım alanına sahip olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, finansal riskten korunma teorik olarak incelendikten sonra piyasalarda işlem gören finansal türev araçları tanıtmaktır. Tezde uygulamaörneği olarakkurumsal bir işletmenin forward ve swapsözleşmeleriyle yaptığı muhasebe uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
FINANCIAL HEDGING DERIVATIVE TOOLS AND AN APPLICATION The oil crisis due to the mid 70's, price and interest rate fluctuations and high inflation rates Bretton Woods International Payments and Currency Exchange Rate System in the end all in the world of financial risks lead to an increase canister.The forward contracts, which started to be traded in over the countermarkets, developed further with the formation of the organized derivative markets and helped futures, options and swaps emerge. Globalization of markets, risk factors, technological development and increased use of these products has been very common. Nowadays, to avoid the risk and managing risk, derivatives markets in developed countries, not only widespread, but also in developing countries such as Turkey, there. The purpose of this study, then hedge accounting is theoretically analyzed to introduce financial derivatives traded in the market. In the thesis as a corporate business practices with the forward and swap contracts are given to the accounting application.