Mobil pazarlama uygulamalarının markaya etkisi
Mobile marketing applications effect of brand
- Tez No: 366770
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA TELLİ YAMAMOTO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobil, Marka, Pazarlama, Cep Telefonu, Hazır Giyim, Mobile, Brand, Marketing, Mobile Phones, Clothing Date: August, 2014
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Markalaşma ya da markalaşamama günümüz firmalarının temel stratejik sorunlarından biridir. Çünkü küreselleşmenin etkisi ve takip edilemeyecek kadar hızlı değişen teknolojik gelişmelerin neden olduğu rekabet ortamı, firmaları yenilik yapmaya zorlamaktadır. Bu yenilik sadece üretim ve süreç yeniliği olarak değil aynı zamanda pazarlama çabaları olarak da değerlendirilmelidir. Güçlü bir marka farkındalığı ve marka imajı hedefleyen firmalar bunu mobil pazarlama kanalları vasıtasıyla yerine getirebilmektedirler. Bu araştırma, mobil uygulamalar hakkında teorik bilgileri vererek literatür taraması yapmakta ve sonrasında da 'Marka' kavramı ile ilişkilendirilmektedir. Daha sonra uygulama kısmında hazır giyim sektörü ele alınmakta ve spesifik bir örnek olarak 'Çift Geyik Karaca' firması irdelenerek, firma yetkilisi ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakat sonuçları paylaşılmaya çalışılmaktadır. Araştırmada, marka kimliği, marka imajı, marka sadakati, marka değeri, marka farkındalığı gibi temel kavramlar ele alınmış ve bunların mobil pazarlama uygulamaları ile nasıl bütünleştirilebildiği ortaya konmuştur. Marka karar alanları içerisinde değerlenen; markalama ya da markalamama, marka isim seçimi ve marka sponsoru ile ilgili temel özelliklerin belirlendiği araştırmada uygulamadaki aksaklıklar ve üstün yönler tespit edilmeye çalışılmıştır. Markalaşma süreci, firmaların profesyonel stratejistleri tarafından yönetilmesi gereken bir kavramdır. Çünkü marka yönetimi bir firmanın, tüketicileri ile direkt ilişkilerini bünyesinde barındırdığından dolayı firmanın hayatını sürdürebilmesi için ön koşulların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra marka stratejileri belirlenirken; pazara, rakiplere, tüketici zevk ve alışkanlıklarına ve son olarak da firmanın içsel yeteneklerine bakarak bu doğrultuda ciddi kararlar almayı gerektirmektedir. Marka yönetim süreci karmaşık bir dizi ilişkiyi bünyesinde barındıran bir olgudur. Örneğin; Reklam, Satış geliştirme, halkla ilişkiler, kişisel satış ve mobil pazarlama çabalarını aynı etkinlikte değerlendirmek gerekmektedir. Mobil pazarlama, son derece güncel bir kavram olup markalamada üstlendiği fonksiyon bakımından kilit pozisyondadır. Çünkü mobil pazarlama içinde ürün, hizmet ve diğer uygulamalar daha önce belirlenmiş marka stratejileri temel alınarak yapılmalıdır. Firmanın kısa vadeli tek hedefi satış yapmak değil aynı zamanda marka değerini de yükseltmektir. Mobil pazarlama araçları uygulamada çok çeşitlilik göstermektedir. Bunlar arasında; SMS, Oyun ile mobil pazarlama, Wi-fi yoluyla mobil pazarlama, konum tabanlı pazarlama gibi çeşitli uygulama alanları bulunmaktadır. Araştırmamızda ayrıca hazır giyim sektöründen bir örnek ele alınmış, sektör içi dinamikleri analiz edilmiş ve mobil pazarlama araçlarının işe koşulup koşulmadığı, eğer varsa hangi alt türlerin uygulandığı ve temel kullanım amacının neler olduğu değerlendirilmiş ve bu bağlamda örnek firma olarak 'Çift Geyik Karaca' firmasının yaptığı çalışmalar gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Branding Or inability to branding company today is one of the key strategic issues. Because of the impact of globalization and technological advances changing too fast to be followed caused by competition, companies are forced to innovate. This innovation not only in product and process innovation at the same time as your marketing efforts should also be considered. A strong brand awareness and brand image through marketing channels targeting companies that can fulfill your mobile. This research, by providing theoretical information about mobile applications to literature and later in the 'Brand' is associated with the concept. Later applications are dealt with at the garment industry, and specifically as an example of 'Çift Geyik Karaca' firm examined, the semi-structured interviews with company officials are trying to share the results. In this research, brand identity, brand image, brand loyalty, brand value, brand awareness discussed the basic concepts and how they integrate with mobile marketing applications was demonstrated that. Brand decisions in areas that are valued; marking or labeling me, brand name selection and brand sponsors research, which determined the basic features and superior aspects of the application to determine the defects were studied. Branding process, the company must be managed by professional strategists is a concept. Because a firm's brand management, incorporating direct relationship with consumers because of survival of the company is one of the prerequisites for. In determining this, as well as brand strategies; market, competitors, consumers' tastes and habits, and finally looking at the firm's internal capabilities in this direction requires serious decisions. Brand management process that incorporates a complex set of relationships is a phenomenon. for instance; Advertising, sales promotion, public relations, personal selling and mobile marketing efforts should be evaluated in the same event. Mobile marketing, branding is a current concept is assumed key positions in terms of functions. Because in mobile marketing products, services and other applications should be made on the basis of previously established brand strategy. The firm's short-term goal to make sales only, but also to upgrade the brand value. Mobile applications are as diverse as marketing tools. Among them; SMS, Games and mobile marketing, mobile marketing via Wi-fi, location-based marketing, there are various application areas. In our study also apparel sector is an example discussed, intra-industry dynamics are analyzed and mobile marketing tools work koşulup condition unless, if any, which sub-species is applied and fundamental purpose of the what is happening evaluated and in this context an example as a company, 'Çift Geyik Karaca ' made by a company that works has tried to unfold.