Yûsuf el-Ka'îd'in Yaḥdus Fî Mıṣr el-An romanının şekil ve muhteva bakımından incelenmesi
Analysis of Yûsuf el-Ka'îd's novel Yaḥdus Fî Miṣr el-An in terms of form and content
  1. Tez No: 366824
  2. Yazar: GALİP GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT HAFİS YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Yûsuf el-Ḳa'îd, Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân, Mısır, Yöresel Unsurlar, Arab Literature, Yûsuf el-Ḳa'îd, Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân, Egypt, Local Features
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Arap Edebiyatında yeni dönem, başka yenilikleri beraberinde getirmiştir. Arap romancılığı şüphesiz bu yeniliklerden biridir. Her alanda olduğu gibi, gelişim sürecinde Arap roman sanatı da ortaya çıkışından itibaren bazı olgunlaşma evrelerinden geçmiş, çeşitli edebi akımlar içerisinde yoğrularak günümüz kriterlerine ulaşmıştır. Bu süreç içerisinde başta Nobel ödüllü romancı Necîb Maḥfûẓ olmak üzere, uluslararası başarı sağlayan pek çok yazar yetişmiştir. Necîb Maḥfûẓ'a yakınlığı ile bilinen Yûsuf el-Ḳa'îd, yazdığı eserlerle de Maḥfûẓ'un çizgisinde olduğunu göstermiştir. Hemen hemen bütün çalışmalarında yöresel unsurları ön plana çıkaran yazar, sessiz taşra insanının sesini geniş kitlelere duyurmaya çalışmıştır. Çalışmalarının bir kısmının sinema ve televizyona aktarılmasıyla yazarın bu hedefine büyük oranda ulaştığı söylenebilir. Bu çalışmada, çok üretken bir yazar olduğu halde sadece bir romanı Türkçe 'ye çevrilen yazarın, önemli bir romanı olan Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân romanı incelenirken yazarın ülkemize kısaca tanıtılması hedeflenmiştir. Giriş bölümünde XIX - XX. yy. Mısır'ına genel bir bakışın ardından Mısır romanının gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Yûsuf el-Ḳa'îd'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgilere değinilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise roman, zaman, mekân, kişi, olay ve diğer özellikleri, şekil ve üslup bakımından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân romanı muhteva bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The new period in Arab literature brings about other innovations. The art of writing novel in Arab literature is undoubtedly among one of these innovations. As in every field, since its emergence the art of Arab novel writing has progressed through several stages of developments and reached the today's criterion through being molded by various literary movements. During this process, Arab literature has grown up many novelists with international success particularly the nobelist Naguib Mahfouz. Yûsuf el-Ḳa'îd, who is known through the intimacy with Naguib Mahfouz, has proved with the works he has produced that he is in line with Yûsuf el-Ḳa'îd. The novelist, who brings forward the local features almost in his every work, endeavors to proclaim the voice of the silent rural public to the large masses. It can be argued that the novelist has reached considerably to his aim through the television and cinematization of his various works. In this study through the examination of Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân, it is aimed to introduce the novelist briefly to our country, who is a considerably prolific writer and whose single novel was translated into Turkish. In the introduction, the data about the development of the novel in Egypt literature is rendered after having given the general panorama of Egypt in the 19th and 20th century. In the first chapter, information about the life of Yûsuf el-Ḳa'îd, his literary career and his works are presented. In the second chapter of the study, the novel is evaluated in terms of“three unities”, form and style. In the third chapter, Yaḥdus fî Mıṣr el-Ân's novel is analyzed in view of content.