Divan-ı Fareğ Ğilani ve Divanın tenkitli metni
Fareğ Ği̇lani̇ Di̇wan
- Tez No: 366823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHAD EMİRÇUPANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fareğ-i Gilânî, Fareğ-i Gilânî'nin Divanı, Hz.Ali, Fareğ-i Gilânî, Fareğ-i Gilânî'is Diwan, X\XVI. centur
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 567
Özet
Bu çalışma, Fareğ-i Gilânî ve mesnevilerini konu edinmektedir. Fareğ-i Gilânî, X/XVI. yüzyılın mutasavvıf şair ve müelliflerindendir. Farsça şiirlerden oluşan bir Divanı vardır. Fareğ-i Gilânî , X/XVI yüzyılın mutasavvıf şair ve müelliflerinden olup, Farsça şiirlerden oluşan bir Divanı vardır. Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte, Fareğ-i Gilânî'nin yaşadığı dönem hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Fareğ-i Gilânî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri; ikinci bölümde ise divanın yazma nüshası tanıtılmıştır. Divan, vezin özellikleri, edebî sanatlar, açısından incelenmiş, şahsiyetler tanıtılmış; manzumede geçen mitolojik inançlar, astrolojik bilgilere ve günün adetlerine yer verilmiştir. Ayrıca metinde geçen ayet ve hadisler de örneklerle gösterilmiştir. Üçüncü bölümde, Divanın tenkitli metni ve Farsçası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fareğ-i Gilânî, is among the mystic poets and authors who lived between at the end of X\IVI. century and at the beginning of X\VI. century. He wrote Persian mesnevi boks, one of them is his Diwan. This study consists of one introduction section as well as three other sections. In the introduction, some information related to the period when Fareğ-i Gilânî lived was given. In the first section, knowledge about life and literary personality of Fareğ Gilânî was given. Diwan rhythm, rhyme, literary text and rhythmes, language and their stylictic features and literary arts were examined as regards sentences and phreases. The contents of the poems in clacissic poetry were introduced. Their Turkish translations were maden, mystical terms were explained and the personels who are mentioned in Diwan were introduced. In the third part critical text of the Diwan was made. The werses and prophets words mentioned in the text were extracted. The names of people and place in the text were taken the place in the fhrist.