Kurumsal yönetim ilkeleri ile firma değeri ve hisse senedi getiri oranı arasındakı ilişkisi: İMKB'de bir uygulama
The relationship between the principles of corporate governance and firm value and stock returns in Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 366841
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kurumsal yönetim, firma değeri, hisse senedi getirileri, kurumsal yönetim endeksi, corporate governance, firm value, stock returns, corporate governance index
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri ve hisse senedi getiri oranı üzerindeki etkisinin tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kurumsal yönetim kavramı, Türkiye'de ve Dünya'da kurumsal yönetimin gelişim süresi, kurumsal yönetimin sistemleri ve teorileri üzerinde detaylı bilgiler verilmektedir. Bu bölümde son olarak SPK ya göre kurumsal yönetimin ilkelerinden bahsedilmektedir. Çalışma ikinci bölümüde firma değerin kavramı ve yöntemleri ve firma değerini etkileyen faktorlardan bahsedilmektedir. Bu bölümün ikinci kismında hisse senedi getirileri üzerine detaylı bilgiler verilmektedir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri ve hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi, 2008 yılından 2012 ye kader(5 yıllık bir dönem) hisse senetleri İMKB'de işlem gören firmalarının oluşturduğu bir örneklem dahilinde incelenmektedir. Söz konusu örneklem, kurumsal yönetim uygulamaları ile ilişkili değişkenlerden oluşan bir çoklu regresyon modeli ile analiz edilmektedir. Bölümün sonunda, elde edilen ampirik bulgular ışığında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of corporate governance practices on firm value and stock returns and is comprised of three parts. In the first part of the study, the concept corporate governance, in Turkey and in the world of corporate governance development process, corporate governance systems and theories, its dimensions are discussed. At the end of this part, corporate governance principles are discussed according to Capital Markets Board's (CMB).The second part of the study is related with concept firm value, methods of firm value and effective factors on firm vale. At the end of this part, stock returns dimensions are discussed. In the third (final) part of the study, the effect of corporate governance practices on firma value and stock returns is analyzed via the multiple regression model using a sample of Istanbul Stock Exchange (ISE)-listed, firms in the fiscal years of 2008- 2012. At the final section of the third part of the study, with the use of empirical findings, some recommendations about corporate governance practices are presented.