Kültürleşmenin tüketici etnosentrizmi üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the effect of acculturation on consumer ethnocentrism
- Tez No: 366842
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürleşme, Tüketici davranışı, Tüketici Etnosentrizmi, Acculturation, Consumer Behaviour, Consumer Ethnocentrism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada kültürleşmenin tüketici etnosentrizmi üzerindeki etkisini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Bitlis'ten İstanbul'a göç eden Bitlislilerin yöresel gıda ürünlerine yönelik etnosentrizm eğilimlerinin düzeyi belirlenerek, yöresel ürünlere yönelik tercihlerinde kültürleşme derecelerinin etkisini incelenmek hedeflenmiştir. Farklı bir kültüre giren birey, kültür ile etkileşimi sonucunda o kültürle uyum sağlama, etkileşime geçmeme veya ayrılma alternatiflerinden birini seçmektedir. Bulunduğu kültür ile bütünleşmeyen, ona uyum sağlamayan birey, orijin kültürüne ait değerleri sürdürmeye devam etmektedir. Buradan hareketle, Bitlis'ten İstanbul'a göç eden tüketicilerin farklı bir kültür ile etkileşimde bulunma ve bu etkileşime tepki verme düzeylerinin yöresel veya ulusal gıda ürünü tercihlerinde rolünün incelenmesi çalışmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Bitlis'ten İstanbul'a göç etmiş ve en az 3 yıldır İstanbul'da ikamet eden tüketiciler ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Uygulama sonucunda kültürleşme stratejilerinden ayrılma ve marjinalleşme ile tüketici etnosentrizmi arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Ayrılma stratejisini benimseyen, yani İstanbul'un kültürel değerleri ile etkileşime geçmeyerek Bitlis'e ait değerleri sürdürmeyi devam eden tüketicilerin etnosentrizim eğilimleri daha yüksek olduğu görülmüştür. Marjinalleşen yani ne Bitlis'e ait ne de İstanbul'a ait kültürel değerler ile etkileşime geçemeyen tüketicilerin ise etnosentrizm eğilimlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Buna göre yeni kültürü ile etkileşime geçmeyen tüketiciler, eski kültürel değerlerini sürdürmeye devam etmekte ve ürün tercihini de kendi kültürü ile uyumlu olacak şekilde gerçekleştirmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of acculturation on consumer ethnocentrism. Accordingly, through specifying the ethnocentric tendency levels for local food of Bitlis people migrated to İstanbul, the analysis on the effect of their acculturation degrees for local food preferences is aimed. The individual encountering to a different culture, as a result of interaction with that culture, either he/she harmonises with or rejects interacting with or breaks with that culture. The individual who does not become integrated and accord with the culture he/she meets keeps the values belong to his/her original culture. Starting from this point of view, assessing the role of those consumers' levels of interacting with a different culture and giving reaction to this interaction in preference of local or national food constitutes the other aim of this study. A face-to-face survey has been carried out with consumers migrated from Bitlis to Istanbul and living there at least for three years. As a result of the survey, meaningful correlations among leaving acculturation strategies, marginalisation and consumer ethnocentrism have been found. The ethnocentric tendencies of consumers adopting leaving strategy, that is to say, those who do not interact with the cultural values of Istanbul and keeping clinging to the values of Bitlis have been observed to be higher. The ethnocentric tendencies of marginalised consumers, that is, those who are unable to achieve an interaction with the cultural values of neither İstanbul nor Bitlis have been observed lower. Consequently, the consumers who did not manage to interact with new culture continue to keep their old cultural values and carry out food preference conformably to their own culture.