Söz ve müzik açısından türkü
Music and lyrics from the perspective of folk songs
- Tez No: 366901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ KÖKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Türkiye'de“Türk Halk müziği”ve dolayısıyla“Türkü”söz konusu olduğunda, bu alanda bir sistemin oluşmadığı, kavram kargaşası ve kuralsızlık olduğu yönünde düşünce hakimdir. Her ne kadar bu yargı çok isabetli olmasa dahi bazı eksiklikler olduğu doğrudur. Ancak, özellikle halka bağlı, geleneksel unsurların halkın özgürlük alanı olduğunu da unutmamak gerekir. Araştırıcılar bu kültür unsurunu anlamaya çalışmakla esasen halkı ve onu meydana getiren insanı anlamaya çalışmaktadır.“Müzik Folkloru”(Müziğin Halk Bilimi veya Halkbilimsel açıdan müzik) ve Müzik Antropolojisi (Müziğin insanbilimi veya insanbilim açısından müzik) çalışmalarının maksadı budur. Bu araştırmada, söz konusu eksiklikleri giderme çalışmalarına katkıda bulunmaya yönelmiştir.“Türkü”söz konusu olduğunda, onu meydana getiren iki unsurun, yani“Söz”ve“Müzik”in öncelikli olarak nasıl algılandığını ve nasıl algılanması gerektiğini ortaya koymak; yani söz ve müzik açısından“Türkü Nedir?”sorusuna cevap arayarak bu konuya katkıda bulunmaktır. Halk bilimi sahasında çalışma yapan insanlardan“Müzik Folkloru”ile ilgilenenlerinin çoğunluğunun müzik alanından olmadığını görülmektedir. Bu sebeple çoğunlukla konuya halk edebiyatı açısından yaklaşmakta; müzik alanından olanlar da konunun Halk Bilimi ve dolayısıyla Halk Edebiyatı taraflarını eksik bırakmaktadırlar. Çalışmada bu durum gözetilerek, bir müzikçi ve bir halk bilimi yüksek lisans öğrencisi olarak öncelikle“Müzik Folkloru”,“Halk Edebiyatı”,“Halk ve Halk Müziği”,“Türk Halk Müziği”,“Türk Halk Müziğinde Türkü”,“Türk Halk Müziğinde Türler”,“Halk müziğinde Anonimlik”,“Halk Müziğinde Yöre (Kaynak)”,“Üslûp ve Tavır”“Halk Müziğinde Otantiklik”konuları incelenmiştir. Sonrasında tezin problemini teşkil eden söz ve müzik açısından türkü konusu, bütün yönleriyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, When it comes to“Turkish folk music and also folk song”, it is belief that there is no a system and there are conceptual confusion amd irregularity. Although, this thought is not completely right, but the fact that there are some lacks. But, it is necesarry we can not forget that the traditional elements which especially connected to the folk are the freedom area of folk. Essentially, The analysts try to understand this cultural element. This is the purpose of Musical folklore and music anthropology.This research is directed to help finding solutions to these lacks. If the subject is folk song, first of all we need to find how the“word”and“music”are dedected what are the main elements of folk song and we need to find answers to this question:“What is the folk song?”We see that, most of people who work on folklore are not in branch of music. Because of this, usually they approach to the issue in terms of folk music. And musical researchers do not work on folklore whereat folk literature. In this study,considering this situation, ı studied on“Music Folklor”,“Folk and Folk music”,“Turkish Folk Music”“Folk song in Turkish folk music”,“The types of Turkish Folk Music”,“ The Anonymity in Turkish Folk Music”,“The region in Turkish Folk Music”,“wording and attitude”,“The authenticity in Turkish Folk Music”as a musician and Public science Master student. After that, I handled the main issue of thesis,“the folk song”with all aspects.
Benzer Tezler
- TRT THM repertuvarında bulunan Hatay türkülerinin söz ve müzik unsurlarının incelenmesi
An analysis on the lyrics and musical element of Hatay folk songs in TRT THM (Turkish folk music) repertoire
EROL MURATHAN TANYILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MüzikAtatürk ÜniversitesiMüzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
PROF. DR. AHMET SELİM DOĞAN
- Neşet Ertaş türkülerinde söz ve ezgi uyumu
Neşet Ertaş conformity of lyrics and melody in Neşet Ertaş's türkü-s (Folk songs)
MERYEM ŞİRİN SARIOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MüzikHacettepe ÜniversitesiGeleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATMA GÜLAY MİRZAOĞLU SIVACI
- Türk halk müziği uyanışının kitle medyası bileşeni olarak 'türkü radyo'
'Folk music radio' that is a component of mass media of Turkish folk music revival
AYŞEGÜL ÇETİNKÖK
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
MüzikDokuz Eylül ÜniversitesiMüzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYHAN EROL
- Türkülerin dinamik yapısını oluşturan olguların öğretiminde izlenecek bir yaklaşım önerisi: Orta Anadolu ağzı örneği
A recommendation for an approach to teaching the phenomenons which form that the dynamic structure of turkus: Central Anatolia example
ERHAN USLU
Doktora
Türkçe
2022
Eğitim ve Öğretimİstanbul Teknik ÜniversitesiMüzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİLGÜN DOĞRUSÖZ DİŞİAÇIK
- Türk halk müziğinde coğrafi motifler ve türküler atlası
Geographical motifs and atlas of Turkish folk songs in Turkish folk music
MEHMET ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
CoğrafyaKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ