Sivil itaatsizlik bağlamında Tortumlu Leyla olayının Erzurum yazılı basınına yansıma biçimi: Palandöken gazetesi ve Doğu Ekspres gazetesi örneği
In the contex of civil disobedience the event of Leyla from Tortum the form reflected in the Erzurum written press: Example of Palandoken Newspaper and the Dogu Ekspres newspaper
  1. Tez No: 366962
  2. Yazar: AYTEKİN ATASOYU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil İtaatsizlik, Eleştirel Söylem Çözümleme, Erzurum Yazılı Basını, Van Dijk, Tortumlu Leyla Olayı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sivil İtaatsizlik bağlamında 'Tortumlu Leyla Olayı'nın Erzurum yazılı basınına yansımasını incelediğimiz bu çalışmamızın amacı Erzurum'un Tortum İlçesine bağlı Bağbaşı Beldesi sınırlarında yapılmak istenen Hidroelektrik Santraline (HES) karşı çıkan belde halkının santralin yapımına direnişini, bu direnişte gösterdiği tepkiyle hakkında davalar açılan ve kamuoyunda 'Tortumlu Leyla Olayı' olarak anılan eylemler bütününü sivil itaatsizlik bağlamında Palandöken Gazetesi ve Doğu Ekspres Gazetesi örneğiyle ele almayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda her iki gazetede 6 Eylül 2011 ve 4 Ekim 2011 tarihleri arasında yayınlanan toplam 34 haber içerisinde 10 haber Van Dijk'ın 'Eleştirel Söylem Çözümleme Yöntemi' ile irdelenmiştir. Çözümlenen 10 haberin 5'i Palandöken, 5'i ise Doğu Ekspres Gazetesinden alınmıştır. Seçilen haberler 6 Eylül 2011 ve sonrasındaki protesto eylemleri ve bu eylemlerin kamuoyundaki yansımalarını gösteren olayların anlatıldığı haberlerden oluşmaktadır. Yapılan çözümlemeler sonucunda söz konusu gazetelerde yer alan haberlerde olayların, kamuoyu algısına paralel olarak işlendiği görülmüştür. Ayrıca haberlere konu olan eylemlerin sivil itaatsizlik unsurları ile örtüştüğü tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra gazetelerin olayları haberleştirirken kullandığı, dil ve sunum biçimi ile olayları sivil itaatsizlik bağlamında sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study which researched reflected in the Erzurum written press the context of civil disobedience the event of Leyla From Tortum is Bağbaşı town where hydroelectric power plants are required to perform the inhabitants against to hydroelectric power plants and in resistance sued on in public opinion as known“the event of Leyla From Tortum”whole of actions in the context of civil disobedience came up with Palandöken Newspaper and Doğu Express Newspaper. In this connection each newspaper total in published 34 news between 6 September 2011 and 4 October 2011 10 news were examined with Van Dijk's“Critical Discourse Analysis Method”. Resolved 10 news, 5 were taken from in Palandöken Newspaper and 5 were taken from in Doğu Expres Newspaper. Selected news after 6 September 2011 and reflected in the protests and public showing of these actions consist of the news of the events described. As a result of the analysis mentioned in the news in the newspapers of the events, the public perception has been shown to parallel processing. On the other hand which are subject to notice of action has been found to coincide with elements of civil disobedience. As well as the newspaper when reporting the events used language and presentation format are parallel with in the context of civil disobedience. Key Word: Civil Disobedience, Critical Discourse Analysis Method, Erzurum Written Press, Van Dijk, The Event Of Leyla From Tortum