Utilization of FeClSO4 and ferrogranular-20 in water and wastewater treatment
  1. Tez No: 3671
  2. Yazar: SANİYE ÇAKMAK(ONUR)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK SOYUPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Koagulasyon, flokulasyon, fiziko - kimyasal arıtım, demir kloro sülfat, ferrogranular-20, alum, atık su iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET JLAR-2 ARITIMINDA KULLANILMASI FeClS04 VE FERROGRANULAR-20' NIN SU VE ATIK SU ÇAKMAK (ONUR), Saniye Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. SOYUPAK, Selçuk Haziran 1988, 110 Sayfa Titanyum dioksit endüstrisi tarafından iyileştirilmiş atık olarak üretilen FeClS04 ve Ferrogranular-20,su ve atık su arıtımında koagulan madde olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bu kimyasallar ve kullanımı en uygun olan koagulan A12(S04 )3.18H_20, karşılaştırılabilme amacı ile sentetik su arıtımında kullanılmıştır. Ayrıca, bu maddelerin yumakl aştırma etkinlikleri evsel atık su arıtımında da incelenmiştir. Sentetik su ve evsel atık su koagulasyonunda bu kimyasalları ve AysÇ^.lSHjP'i kullanarak Jar Test deneyleri gerçekleş tirilmiştir. pH ve dosajlar açısından, optimum aralıklar belirlenmiştir. pH ve dosajın etkilerini inceleyebilmek amacı ile, optimum aralıkta geçerli doğrusal bulanıklık modelleri geliştirilmiştir. Denenen kimyasallar açısından FeClS04, bulanıklık uzaklaştırma açısından en etkin kimyasal olarak gözükmektedir. Ancak, birim hacim su arıtımı için maliyet düşünüldüğünde, A12(S04 )3.18H20 en uygun alternatiftir. Evsel atık sudan bulanıklık uzaklaştırılması açısından, FeClS04ve A12(S04)3.18 H20'in etkin olduğu gösterilmiş; Ferrogranular-20 ise bu açıdan yetersiz kalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF FeClS04 AND FERROGRANULAR-20 IN WATER AND WASTEWATER TREATMENT ÇAKMAK (ONUR), Saniye M.S. in ENV. E Supervisor: Assoc. Prof. SOYUPAK, Selçuk June 1988, 110 Pages Titanium dioxide industries are producing FeClS04 and Ferrogranular-20 as an upgraded waste product and these chemicals are being utilized as coagulant during water and wastewater treatment. In this study, these chemicals were used in the treatment of synthetic raw water in comparison with the most commonly used coagulant AyS04 )3.18H20. Further, the coagulation properties of these chemicals were examined for wastewater treatment proposes. Jar test analysis were performed using these chemicals for synthetic raw water and domestic wastewater coagulation. Optimum ranges with respect to pH and dosages were also determined. Linear turbidity models within the optimum range with respect to pH and dosages were developed to evaluate the effects of these variables. Ferrogranular-20 was shown to be most efficient chemical from turbidity removal point of view from synthetic raw water. From economical point of view, it was proven to be the most economical, since the minimum treatment cost per ma of water was calculated for this chemical. While A12(SQ4)3.18 H20 and FeClS04 was very effective for turbidity removal from domestic wastewater, Ferrogranular-20 gave the poorest results. Key Words; Coagulation, flocculation, physico-chemical treatment, ferric chloride sulfate solution, ferrogranular-20, aluminum sulfate, wastewater. iii