Mandibular retrognatiye bağlı sınıf ıı maloklüzyona sahip çocuklarda twın blok ve herbst apareylerinin yumuşak doku etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the soft tissue effects of twin block and herbst appliances in children with class ii malocclusion and mandibular retrognathy
- Tez No: 367182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANCAN UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Herbst, Twin Blok, Yumuşak Doku, Herbst, Twin Block, Soft Tissue
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu prospektif klinik çalışmanı amacı, Twin blok ve Herbst aparey tedavisi ile yumuşak dokuda meydana gelen değişiklikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir.Kırk hasta iki fonksiyonel aparey tedavi grubundan birine rastgele dahil edilmiştir. On bir kız ve 9 erkekten (ortalama yaş=12,74±1,43 yıl) oluşan ilk grup Herbst apareyi ile tedavi edilmiştir. İkinci grupta 10 kız ve 10 erkek (ortalama yaş=13,0±1,32 yıl) Twin blok aparey tedavisi görmüştür. Kontrol grubu ortalama yaşı 12,17±1,47 yıl olan 9 kız ve 11 erkekten oluşmaktadır.Grupların lateral sefalomterik ölçümleri T0 ve T1'de tek yönlü varyans analizi ile karşılaştırılmışlardır ve tedavi/takip farkları (T1-T0) eşleştirilmiş örneklem t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, Twin Blok aparey tedavisi daha fazla iskeletsel değişiklikle sonuçlanmıştır ve Herbst grubundaki değişiklikler iskeletsel ve dişsel değişikliklerin birleşimidir.Yumuşak doku değişiklikleri değerlendirildiğinde, her iki tedavi grubunda yumuşak doku konveksitesi, H açısı ve mentolabial açı kontrol grubuna göre azalmıştır. Maksiller yumuşak doku değişiklikleri tedavi gruplarında azalan, kontrol grubunda artan üst dudak E düzlemi mesafe ölçümü dışında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı değildir. Mandibular yumuşak doku ölçümlerinde Twin blok grubunda istatistiksel olarak anlamlı tedavi değişiklikleri bulunmuştur ve bu Herbst grubunda daha az seviyededir. Alt dudak sulkusunun ve yumuşak doku çene ucunun ileri hareketi Twin blok grubunda daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this prospective clinical investigation was to evaluate the changes in soft tissues related to treatment with Twin block and Herbst appliances comparatively.Fourty patients were randomly allocated to one of two functional appliance treatment groups. The first group comprised 11 girls and 9 boys (mean age=12.74±1.43 years) treated with the Herbst appliance. In the second group 10 girls and 10 girls (mean age=13.0±1.32 years) received treatment with Twin Block appliance. The control group included 9 girls and 11 boys with a mean age of 12.17±1.47 years.The lateral cephalometric measurements of the groups were compared at T0 and T1 using analysis of variance, and treatment/observation differences (T1 ? T0) were evaluated with paired samples t-test.Compared to control group, Twin block treatment results in greater skeletal changes and in Herbst group changes were combination of dental and skeletal changes.When soft tissue changes were evaluated, in both treatment groups soft tissue convexity, H angle and mentolabial angle decreased compared to control group. Maxillary soft tissue changes were not statistically significant among groups except the upper lip E plane distance measurements which decreased in treatment groups and increased in control group. Statistically significant treatment changes were found for mandibular soft tissue measurements in Twin Block group and this was to lesser extend in Herbst group. Forward movement lower lip sulcus and soft tissue chin was more pronounced in Twin blok group.