Malleus ve ıncus'un ağır metal düzeylerinin optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) ile belirlenmesi
Determining the heavy metal levels of malleus and incus by optical emission spectroscopy (ICP-OES)
  1. Tez No: 367185
  2. Yazar: HAZEMİ ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Malleus, Incus, Ağır Metal, Optik Emisyon Spektroskopisi, Malleus, Incus, Heavy Metal, Optical Emission Spectroscopy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Orta kulak boşluğunda kulak zarı ile iç kulak arasında 3 tane hareketli kemikçik (malleus, incus, stapes) bulunur. Bu kemikçiklerden malleus membrana tympani'ye tutunmuştur. Stapes ise bu zincirin sonunda yer alır. Incus ise her iki kemik ile eklem yaparak malleus ve stapes arasındaki bağlantıyı sağlar. Hareketli olan bu kemikçik zinciri membrana tymppani'den aldığı ses titreşimlerini fenestra vestibuli'ye iletirler. Çalışmamızda toplam 10 malleus ve 10 incus kullanıldı. Bu kemikçikler Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı laboratuarındaki kemik koleksiyondan ve eğitim amaçlı kullanılan kadavralardan elde edildi.Elde edilen kemikçiklerin optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) ile ağır metal içerikleri (demir, çinko, kadmiyum, bakır, nikel, kurşun, mangan) tespit edildi. Ağır metal analiz işlemleri Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji laboratuarında bulunan Varian marka Liberty ICP-OES Sequential cihazında yapıldı. Toz haline getirilen kemikçik örneklerinden 0,5gram alınarak 10 ml %65'lik HNO3 ilave edilerek CEM-Marsh 5(CEM Corporation Mathews) mikrodalga numune çözme cihazında çözülmüştür. Her bir element için kalibrasyon eğrileri çizildi. Her bir örnek 3'er kez okutuldu.Yapılan ağır metal analiz işlemlerine göre malleus'ta tespit edilen ağır metal içerikleri sırasıyla demir 0,3060±0.2987?g g-1, çinko 0.2503±0.1143?g g-1, kadmiyum 0.0028±0.0007?g g-1, kurşun 0.0483±0.0125?g g-1, bakır 0.0334± 0.0092?g g-1, mangan 0.0121±0.0214 ?g g-1, nikel 0.0129±0.0045?g g-1 olarak tespit edildi. Incus'ta ise sırasıyla demir 0,1902±0,1216?g g-1, çinko 0.2572±0.1214?g g-1, kadmiyum 0.0021±0.0006?g g-1, kurşun 0.0385±0.0061?g g-1, bakır 0.0273±0.0053?g g-1, mangan 0.0043± 0.0045?g g-1, nikel 0.0129±0.0045?g g-1 olarak tespit edildi. Diğer araştırmalarda çıkan sonuçlar bizim sonuçlarımıza göre çok yüksek seviyelerdedir. Bu da göstermektedir ki analizlerini yaptığımız malleus ve incus'larda ağır metal kirliliği bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
There are three mobile auditory ossicles (malleus, incus, stapes) between the ear membrane in middle ear and inner ear. The malleus is clung to tympanic membrane. The stapes is placed in the end of this chain. The incus is joint with both of those two bones and makes the connection between malleus and stapes. These mobile ossicles chain transmit the sound vibration from membrane tympany to fenestra vestibule. We used 10 malleus and 10 incus in our study. We obtained these bones from bone collection and cadaver those used for education of Erciyes University in Faculty of Medicine in Anatomy department.We determined the heavy metal content of the ossicles (ferrum, zinc, cadmium, copper, nickel, lead, manganese) by optical emission spectroscopy (ICP-OES). Heavy metal analysis processes have been carried out in the Ecology Laboratuary of Erciyes University in Science Faculty in Biology Department by the Liberty ICP-OES Sequential device called Varian. 0.5 grams of powdered samples were brought ossicles taken by adding 10 ml 65% HNO3 CEM- Marsh 5(CEM Corporation Mathews) was dissolved in microwave sample-solving device. We drew calibration charts for each element. We read each sample for three times.According to the heavy metal analysis processes, these heavy metal contents have been determined in malleus as below; ferrum 0.3060-0.2987?g g-1, zinc 0.2503-0.1143?g g-1, cadmium 0.0028-0.0007?g g-1, lead 0.0483-0.0125?g g-1, copper 0.0334-0.0092?g g-1, manganese 0.0121-0.0214?g g-1, nickel 0.0129-0.0045?g g-1. These heavy metal contents have been determined in incus as below; ferrum 0.1902-0.1216?g g-1, zinc 0.2572-0.1214?g g-1, cadmium 0.0021-0.0006?g g-1, lead 0.0385-0.0061?g g-1, copper 0.0273-0.0053?g g-1, manganese 0.0043-0.0045?g g-1, nickel 0.0129-0.0045?g g-1.Other research results are much higher at levels than ours. And this situation indicates that there are no heavy metal dirtiness in the malleus and incus that we made analysis.