Arpa küllemesi (Blumeria graminis f. sp. hordei) virülens gen spektrumu ve triadimenol'e karşı dirençliliğin incelenmesi
Barley powdery mildew (Blumeria graminis sp. hordei) virulence gene spectrum and analysis for resistance against triadimenol
  1. Tez No: 367421
  2. Yazar: ELİF DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Blumeria graminis f. sp. hordei, Arpa, Külleme, Virülens Gen, Triadimenol, Blumeria graminis f. sp. hordei, Barley, Powdery Mildew, Virülence, Gen, Triadimenol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada; arpa ekim alanlarından 3 farklı dönemde elde edilen Blumeria graminis sp. hordei populasyonlarında virülens gen frekansı, virülens gen kompleksitesi ve patotip frekanslarının değişimi ayrıca seçilen tek spor izolatlarının bir kısmı ile Türk arpa çeşitlerinin dayanıklılıkları ve triadimenol'e karşı reaksiyonları test edilmiştir. En yüksek virülens gen frekansına; Va8 (%100) geninde, en düşük virülens gen frekansına; Vro, Vr1 (%0,00) virülens genlerinde saptanmıştır. Ortalama virülens gen kompleksite değerleri 11.88 ile 14.94 arasında bulunmuştur. İn vitro koşullarında en uygun triadimenol dozunun 1 ppm olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Blumeria graminis sp. hordei populations obtained from barley cultivation fields in three different time periods are investigated for their virulence gene frequency, virulence gene complexity and changes in pathotype frequencies and additionally the resistance of a part of isolated single spore isolates and Turkish barley varieties and their reaction against triadimenol are tested. The highest virulence gene frequency was observed in Va8 (100%) gene and the lowest virulence gene frequencies were observed in Vro, Vr1 (0,00%) genes. Avarege virulence gene complexity values were observed to be in a range between 11.88 and 14.94. Optimal triadimenol dose is determined as 1 ppm in vitro condition.