Akçay(Muğla-Denizli)'daki tatlısu kefali (Squalius cephalus L. 1758)'nin biyo-ekolojik özelliklerinin incelenmesi
İnvesti̇gati̇on of bi̇o-ecologi̇cal characteri̇sti̇cs of chub (Squalius cephalus L.1758) i̇n Akçay (Muğla-Deni̇zli̇)
  1. Tez No: 367450
  2. Yazar: GÜLÇİN GİZEM ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Squalius cephalus, Tatlısu kefali, Akçay, Büyüme, Üreme, Squalius cephalus, Chub, Akçay, Growth, Reproduction, Age
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa ve Anadolu'nun tamamında, Karadeniz, Hazar Denizi ve Azak Denizi havzaları ile Kafkasya'da geniş bir dağılım gösteren tatlısu kefali, Squalius cephalus (Linneaus, 1758) ülkemiz tatlısularında doğal olarak bulunan, yerel olarak tüketilen bir balık türüdür. Bu çalışmada Akçay'da bulunan tatlısu kefali populasyonlarının biyolojik ve ekolojik özellikleri ile birlikte su kalitesi özellikleri incelenmiştir. Haziran 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında Akçay'da yapılan bu çalışmada, 313 adet balık 3 istasyondan yakalanmıştır. Toplamda 4 familyadan 11 tür tespit edilmiştir. Squalius cephalus'un yaş kompozisyonu, eşey oranları, yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörleri ve üreme özellikleri saptanmıştır. Squalius cephalus populasyonunun yaş dağılımı I-VII arasında olup, III. yaş grubu %33,23 oranı ile en fazla yoğunlukta bulunmuştur. Ortalama kondisyon faktörü dişiler için 1,05 ve erkekler için 1,02 olarak hesaplanmıştır. Eşeysel olgunluk yaşı erkekler ve dişilerde II yaş grubu belirlenirken, üreme mevsimi Nisan-Haziran ayları arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Squalius cephalus (Linneaus, 1758), seen in Europe, Black Sea, across the Caspian Sea and Azov Sea, and found naturally in fresh water in our country, is a species of locally consumed fish. In this study, the biological and ecological characteristics of freshwater Squalius cephalus populations, and the properties of the water quality were examined. In this study conducted in Akçay between June 2012 and May 2013, 313 pieces of fish were gathered from 3 stations. A total of 11 species from 4 families were identified. The age composition, sex ratio, age, height, age-weight, lenght-weight relationships, conditioning factors and growth characteristics of Squalius cephalus, were identified. The age distribution of Squalius cephalus populationwas betweenI-VII, and the 3rd age group was found at a maximum of intensity with a rate of %33,23. Average condition factor for females was calculated as 1,05, while 1,02 for females. While the sexual maturity age of males and females was determined II age group, it was found that their season of reproductivity was between April and June.