Azo grubu ihtiva eden pirimidin halkalı schiff bazı ve metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu, antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of antibacterial and antioxidant properties of azo group containing pyrimidine linked schiff base and metal complexes
- Tez No: 367458
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azo Schiff bazı, N-Aminopirimidin-2-on, metal kompleks, elektrokimya, biyokimyasal aktivite, Azo Schiff base, N-aminopyrimidine-2-one, metal complex, electrochemistry, biochemical activity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, N-Aminopirimidin-2-on ile 5-((4-etilfenil)diazenil)-2-hidroksibenzaldehit bileşiğinden türeyen pirimidin halkalı mono azo Schiff baz ligandı (HL) sentezlenmiştir. Azo Schiff bazının Cu(II), Ni(II), Mn(II), Zn(II) ve Pd(II) metal tuzlarıyla oktahedral yapıda [M(L)2]nH2O ve karedüzlem yapıda [Pd(L)2]?2CH3COO genel formüllerinde kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen ligand ve metal komplekslerinin yapıları element analizi, FT IR, 1H NMR, 13C NMR, UV-Vis gibi spektral tekniklerle belirlenmiştir. Komplekslerin yapılarının belirlenmesinde de bahsedilen spektral tekniklerin yanında molar iletkenlik, mağnetik moment ölçümleri ve termal analiz tekniklerinden de yararlanılmıştır. Diğer taraftan sentezi gerçekleştirilen tüm bileşiklerin elektrokimyasal ve antibakteriyel, antifungal ve antioksidan gibi biyokimyasal özellikleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, derived from N-Aminopyrimidine-2-one and 5-((4-ethylphenyl)diazenyl)-2-hydroxybenzaldehyde compounds pyrimidine linked monoazo Schiff base ligand (HL) has been synthesized. The complexes of the azo Schiff base ligand were synthesized with metal salts of Cu(II), Ni(II), Mn(II), Zn(II) and Pd(II) in the general formula of [M(L)2]nH2O complexes were in the octahedral structure, and [Pd(L)2]?2CH3COO complex was in the structure of square plane. The structure of the synthesized ligand and metal complexes were determined with elemental analysis and spectral techniques such as FT IR, 1H NMR, 13C NMR, UV-vis. In order to determine the spectral techniques above-mentioned molar conductivity, magnetic susceptibility measurements and thermal analysis were used. In addition to, all of the synthesized compounds electrochemical and biochemical properties such as antibacterial, antifungal and antioxidant were also investigated.