Güney Doğu Karadeniz'de beam trol ile avlanan yengeç türlerinin (Crustacea: Decapod: Brachyura) popülasyon dinamiği ve beam trolün ekosisteme etkisi
Population dynamics of crab species caugth by beam trawl and beam trawl's ecosysytem effects in the southernest black sea
  1. Tez No: 367518
  2. Yazar: HATİCE BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Beam trol, Dağılım, Büyüme, Brachyura, Liocarcinus depurator, Beam trawl, distribution, growth, Brachyura, Liocarcinus depurator
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Güney Doğu Karadeniz'de Beam Trol ile Avlanan Yengeç Türlerinin (Crustacea: Decapod: Brachyura) Popülasyon Dinamiği ve Beam Trolün Ekosisteme Etkisi Bu çalışma Aralık 2012- Kasım 2013 ayları arasında Güney Doğu Karadeniz'de beam trol ile avlanan yengeç türlerinin (Crustacea: Decapod: Brachyura) populasyon dinamiği ve beam trolün ekosisteme Etkisi belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İyidere, Merkez ve Çayeli istasyonlarından 2 m genişliğinde Beam trol kullanılarak 0 ile 30+ m derinliklerde örnekleme yapılmıştır. Chordata (22 familyadan 25 tür), Mollusca (7 familyadan 8 tür) ve Crustacea (8 familyadan 13 tür) şubelerine ait türler tespit edilmiştir. Crustacea şubesine ait 7 yengeç türünden toplamda 3294 adet örneklenmiştir. Örneklenen bireyleri ve yüzdelik miktarları; Liocarcinus depurator (% 95,95), Liocarcinus navigator (% 1,95), Eriphia verrucosa (% 0,90), Pachygrapsus marmoratus (% 0,50), Xantho poressa (% 0,47), Carcinus aestuarii (% 0,15) ve Macropodia longirostris (%0,07) şeklinde tespit edilmiştir. L. depurator türü en yoğun (1000 m2 ) 0-5 m derinlikte Çayeli istasyonunda ve Yaz mevsimde tespit edilmiştir. Örneklenen 2715 adet L. depurator türünün %39,4'ü yumurtasız dişi, % 7,8'i yumurtalı dişi ve % 52,8'i erkekdir. Karapas genişliği, yumurtasız dişilerde 6,8- 37,5 mm, yumurtalı dişilerde 17,3- 35,0 mm, erkek bireylerde 10,1- 51,3 mm olarak hesaplanmıştır. Gonado somatik indeks (GSI) değerleri en yüksek dişide Ağustos- Kasım aylarında, erkekde ise Mart ayında tespit edilmiştir. %50 cinsi olgunluk boyu erkekler için 32,28 mm (Karapas Genişliği) dişiler için ise 28,19 mm (Karapas Genişliği) dir. L. depurator türünün büyümesi sezonsal ve sezonsal olmayan von Bertalanffy büyüme modeline göre hesaplanmıştır. Hem dişi hem de erkek bireylerin büyüme özelliği açısından sezonsal büyüme modelinin sezonsal olmayan modele göre daha iyi olduğu belirlenmiştir. Sezonsal büyüme modeline göre büyüme performansı Φ´, L∞ ve K değerlerinin erkek bireyler için Φ´= 3,363, L∞ = 36,4 mm ve K = 1,739 yıl-1 dişi bireyler için Φ´= 3,317, L∞ = 35,0 mm ve K = 1,692 yıl-1olarak belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
SUMMARY Population Dynamics of Crab Species Caugth by Beam Trawl and Beam Trawl's Ecosysytem Effects in the Southernest Black Sea This study was done between December 2012 and November 2013 in the Southeast Black Sea. The purpose of this study is to let daylight into the population dynamics of crab species (Crustacea: Decapod: Brachyura) which are caught by beam trawler in the Southeast Black Sea and the effect of beam trawlers on ecosystems. The samples were taken depth of 0-30+ m by using 2 meters width beam trawl in Iyidere, Cayeli and the Centre Station. Those species were identified from the species of Chordata (25 species from 22 families), Molluscs (8 species from 7 families) and Crustacea (13 species from 8 families). The 7 crab species which are belong to Crustacea section were sampled by 3294 units. Those are percentages of species identified, respectively; Liocarcinus depurator (95.95%), Liocarcinus navigatör (1.95 %), Eriphia verrucosa (0.90%), Pachygrapsus marmoratus (0.50%), Xantho poressa (0.47%), Carcinus aestuarii (0.15%) and Macropodia longirostris (0.07%) L. depurator was mostly found (1000 m2) in depth of 0-5 meters in the summer season in Cayeli. In total, 2715 units of L. Depurator was biologically analyzed (39.4 % of them is non ovigerous females, 7.8% of them is ovigerous females and 52.8% of them is male). The width of Karapas for non ovigerous was measured between 6.8- 37.5 mm ovigerous is between 17.3- 35.0 mm and for male between 10.1- 51.3 mm. For female, the maximum GSI scale was observed between August and November whereas it was observed in March for male. The measure is 32.28 mm (carapace width) for 50% of mature males and for females 28.19 mm (carapace width). The growth of L. Depurator calculated by considering seasonal and non seasonal Bertalanffy model By considering both males and females' growth performance, it is observed that seasonal growth model is better than non seasonal growth model, According to the seasonal growth model, For males, the growth performance is calculated Φ´= 3.363, L∞ = 36.4 mm and K = 1.739 year-1 whereas for females, it calculated Φ´= 3.317, L∞ = 35.0 mm and K = 1.692 year-1.