Safranbolu havzası'ndaki eosen alveolinlerinin tanımları
Description of the eocene alveolina, Safranbolu basin
  1. Tez No: 367545
  2. Yazar: KÜBRA OKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KUTLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Pontidler, Safranbolu Formasyonu, Eosen Alveolinleri, Western Pontides, Safranbolu Formation, Eocene Alveolin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Eosen yaşlı Safranbolu Formasyonu'nun Alveolina türlerinin tanımlanması ve yaşlarını tartışmak amacıyla yapılmıştır. Avrasya kıtasının devamı olan Batı Pontidler'de, Güney Batı'da Bolu, Kuzey Doğu'da Kastamonu arasında bulunan Eosen yaşlı Safranbolu Formasyonu, Karabük Havzasının Kuzeyinde, Ulus Formasyonu'nun üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almakta, havzanın Güney'inde ise Kışlaköy Formasyonu'nu uyumlu olarak örtmektedir. Safranbolu Formasyonu başlıca Alveolina ve Nummulites fosillerini içeren ve yer yer resifal karakter gösteren kireçtaşlarından oluşmaktadır. Alveolinler yüksek sıcaklıktaki deniz suyunda yaşamaya eğilimlidirler. Paleosen-Eosen döneminde küresel deniz suyu sıcaklıklarında 5-6OC'lik artış meydana gelmiştir. Bu çalışmada yapılan yaş tayinleri sonucu 56-48 my arasında yaşlandırılan fosiller, erken Eosen Klimatik Optimum (EECO) olarak adlandırılan erken Eosen'deki, Senozoyik'in en sıcak döneminde yaşamış, bu dönemin zirve noktası olan Paleosen-Eosen Termal Maksimum (PETM, 51 my) noktasına çok yakın bir zaman diliminde baskın olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Safranbolu Formasyonu'nun GB kesiminde yapılan arazi çalışmasında, sekiz metre kalınlığındaki birim incelenmiş, 25 adet örnek derlenmiştir. Tane ve kayaç örneklerinden elde edilen ince kesitler üzerinde, formasyonun yaşını ve depolanma ortamını araştırmak için yapılan analizlerdeki mikropaleontolojik incelemeler sonucunda, havzanın derin, orta, ve sığ kesimlerinde yer alan Alveolin çeşitliliği izlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, Küviziyen-erken Lütesiyen yaşlı yirmi iki Alveolin türü tanımlanmış, ayrıca bentik foraminiferlerden Nummulites, Assilina, Discocyclina, Orbitolites, Rotalia olmak üzere beş cinse ait taksonlar ve Gastropod fosilleri de bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define Alveolina species and discuss the age and depositional environment of the marly limestone layers of the Eocene aged Safranbolu Formation in the western Black Sea region. Safranbolu basin is located in the western Pontides which is a continuation of the Eurasian continent and lies North of Karabük basin. It is surrounded by Bolu in SW and Kastamonu in NE. The Safranbolu formation is underlained by Ulus formation with an angular unconformity at the southern part of the basin and conformably overlies the Kışlaköy Formation. The main lithology of the Formation is limestone often showing a reefal characteristic and constitues mainly Alveolina and Nummulites species. Alveolins are known to live in warm sea waters. 5-6oC rise in sea temparature occurred during the Paleocene-Eocene periods. The time period of the fossils of this study are dated as 56-48 Ma which corresponds to 'Early Eocene Climate Optimum' (EECO), one of the warmest period of the Cenozoic Era. Alveolins are known to lived dominantly at 'Paleocene Eocene Termal Maksimum' (PETM) at the peak level of this warming. Twenty-five outcrop samples were collected from an eight meters thick section in the southwestern part of Safranbolu Formation. Thin sections were prepared from grain and whole-rock specimens. Micropaleontological analyses of the samples which belonged to deep, medium depth and shallow parts of the basin were carried out to determine the age and depositional environments. The fossil specimens yielded well preserved and prolific assemblages of Alveolina species of Cusian-early Lutetian age. Besides twenty-two species of Alveolina, taxa belonging to five benthic genera, Nummulites, Assilina, Discocyclina, Orbitolites, Rotalia and Gastropoda are also defined.