Malatyanın farklı yörelerinde yetiştirilen bazı kırmızı renkli meyvelerin mineral madde miktarlarının ICP (İndüksiyonla Eşleşmiş Plazma) ile tayini ve yöntemin validasyonu üzerine çalışmalar
Some red colored frui̇t grown i̇n di̇fferent parts of malatya the mi̇neral content of wi̇th ICP (Inducti̇on Coupled Plasma) determi̇nati̇on and method vali̇dati̇on studi̇es on
- Tez No: 367608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Plant nutrient elements, heavy metals, cherries, strawberries, grapes, wet digestion, microwave digestion, ICP-OES
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz ekonomisi ve insan sağlığı açısından yüksek değere sahip Malatya ilimize bağlı ilçelerde yetiştirilen kırmızı renkli meyvelerin (çilek, kiraz ve üzüm) toplam element içeriklerinin ICP-OES( İndüksiyonla Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometrisi) ile tayini yapılmıştır. Doğru örnekleme için Malatya ilinde yaygın olarak kırmızı meyve yetiştiriciliği yapan Yeşilyurt, Kale ve Arapgir ilçelerinden meyveler ve tüm meyve örneklerinin toprak ve yaprak numuneleri de bütünü temsil edecek şekilde toplanmıştır. Tüm örneklerindeki toplam element analizleri için; mikrodalga sisteminde asit hacmi, sıcaklık, örnek miktarı, güç, zaman gibi parametrelerin optimizasyonları; NIST 1547, IAEA 359, NCS DC 73319 üç sertifikalı referans materyaller ile belirlenmiştir. Meyve ve yaprak örnekleri için; HNO3: H2O2 (6:3), toprak örnekleri için ise HNO3:H2O2:HF (3:9:2) karışımının uygun olduğu belirlenmiştir. Analiz bulguları sonucunda, kiraz bahçelerinin meyve, yaprak ve toprak örneklerinin kalsiyum ve potasyum içeriklerinde herhangi bir noksanlık bulunmadığı tespit edilmiştir. Üzüm meyvesi (K: 2644 mg/kg, Mg: 198.380 mg/kg), toprağında (K: 1645.476 mg/kg, Mg: 7927.515 mg/kg) ve yaprağında (K: 2473.775 mg/kg, Mg: 2420.0975 mg/kg); çilek meyvesi (K: 3242 mg/kg, Mg: 753.903 mg/kg), toprağında (K: 6378.597 mg/kg, Mg: 9025.412 mg/kg) ve yaprağında (K: 5684.332 mg/kg, Mg: 2673.177 mg/kg) olarak belirlenmiştir. Bu değerlere göre bahçelerin belirtilen sınır değeri üzerinde K ve Mg içerdiği bulunmuştur. Diğer meyve, toprak ve yaprak analiz bulgularında ise, besin elementleri bakımından herhangi bir noksanlık bulunmamasına rağmen, üzüm meyvesi (Fe: 95.375 mg/kg), toprağı ( Fe: 170.85 mg/kg) ve yaprağında (Fe: 105.760 mg/kg) belirlenen sınır değerleri aşan Demir (Fe) içerdiği tespit edilmiştir. Ağır metal yönünden incelendiğinde ise krom, kurşun, kadmiyum (Cr, Pb, Cd) yönünden kirlilik gözlenmemiştir. ICP-OES ile metal analizlerinde validasyon parametreleri; doğruluk (% Geri kazanım), kesinlik (%RSD), korelasyon katsayısı, LOD (Gözlenebilme Sınırı) ve LOQ (Tayin Sınırı) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, our economy and human health in terms of high value grown in a district of Malatya red fruits (strawberries, cherries and grapes) of the total element contents were determined by ICP-OES. Correct for sampling red fruit cultivation in Malatya which is widely Yesilyurt, Kale and the town of Arapgir fruit and all fruit samples of soil and leaf samples were collected to represent the whole. All specimens total elemental analysis for; microwave system, the acid volume, temperature, sample amount, strength, time parameters such as optimizations; NIST 1547, IAEA 359, NCS DC 73319 with three certified reference materials were determined. Fruit and leaf samples; HNO3: H2O2 (6:3), for soil samples, the HNO3: H2O2: HF (3:9:2) mixture was determined to be appropriate. According to the findings of the analysis, the cherry orchards of fruit, leaf and soil samples, there is a deficiency in calcium and potassium content were determined. Grape fruit (K: 2644 mg/kg, Mg: 198.380 mg/kg), soil (K: 1645.476 mg/kg, Mg: 7927.515 mg/kg) and leaf (C: 2473.775 mg/kg, Mg: 2420.0975 mg/kg) , strawberry fruit (K: 3242 mg/kg, Mg: 753.903 mg/kg), soil (K: 6378.597 mg/kg, Mg: 9025.412 mg/kg) and leaf (C: 5684.332 mg/kg, Mg: 2673.177 mg/kg ), respectively. Gardens specified limit value based on these values of K and Mg was found to contain on. Grape berry (Fe: 95:375 mg/kg), soil (Fe: 170.85 mg/kg) and in leaf (Fe: 105.760 mg / kg) that exceeds the limits established Iron (Fe) was found to contain although other fruit, soil and leaf analysis nutrient elements are not deficient. In samples of fruit, soil and leaves there is no pollution of heavy metals (Cd, Cr, Pb) The validation parameters in metal analysis by ICP-OES which accuracy (% recovery), precision (RSD%), correlation coefficient, LOD (Limit of Detection) and LOQ (Limit of Quantification) were determined.