Malatya yöresel müziğinin ilçelere göre dağılımı ve incelenmesi
Distribution and review of Malatya local music according to districts
- Tez No: 312409
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KARKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Kültürel Kimlik, Malatya Yöresel Müziği, Turkish Folk Music, Cultural Identity, Malatya Local Music
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada Malatya, yöresel müziğinin ilçelere göre dağılımı, `etnisite' ve `kültürel kimlik' e yönelik teorilerin ışığında ele alınmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, öncelikle Türk Halk Müziği'nin genel özellikleri üzerinde durulduktan sonra çalışmanın bölümlerinde Malatya ve yörelerinin müziği üzerinde durulacağı için, Malatya ilinin coğrafi konumu, ilçeleri ve sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Malatya ve yöresinin, Anadolu'nun Doğu kısmında bulunması; çevre illeri ile ortak bir sınırının oluşu ve çevre illerden etkilenmiş olması, farklı etnik ve kültürel kimliğe mensup halkları içinde bulundurması, müzik kültürü açısından farklı yöresel özellikler taşımasına neden olmuştur. Bu bağlamda Malatya ve ilçelerine ait birkaç türden biri olan sözlü kırık havaların, uzun havaların ve oyun havalarının yörenin karakteristik, melodik ve ritmik tavrını yansıtabileceği düşünülmüştür. Kültür sürekli değişen bir olgudur, dolayısıyla ortaya çıkan bulgular, tüm zamanlar için geçerli olamayacaktır, fakat folk kültürü gibi köklü kültürlerde değişimin son derece yavaş olması nedeniyle, kültür analizi anlamında bu tez önemli bir örnek teşkil edecektir.Bu araştırmada Malatya ve ilçelerine ait sözlü kırık havalar, oyun havaları, uzun havalar TRT müzik dairesi bünyesindeki THM notalarını kapsayan CD kaydından, Malatya Belediyesi Kültür Yayınları arşivinden toplanmış, daha önce yapılmış olan tezler incelenmiştir. Uzman görüşleri ve kaynaklar doğrultusunda hazırlamış olduğumuz Malatya yöresel müzikleri değerlendirme ölçeği ile tahlil edilerek, elde edilen veriler SPSS (16.0) veri analiz programında analiz edilmiş, bulgular grafikler yardımı ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,the distribution of local music according to districts has been tried to be discussed with the help of theories related to `ethnicity? ve `cultural identity?.For this purpose,firstly after emphasizing the general features of Turkish Folk Music; in the continuing parts of the study because Malatya and its region?s music are going to be asserted, the geographical location of Malatya,its districts and socio-cultural structure have been asserted . Because Malatya and its location is in the east of Anatolia,there is a common border with surrounding cities, it has been affected by surrounding cities,it has public who have different ethnic and cultural identity ; Malatya has different local features in terms of musical culture.In that point,it has been thought that sözlü kırık hava s, uzun hava s and oyun hava s which belong to Malatya and its districts reflect Malatya?s characteristic,melodic and rhythmic attitudes.Culture is a fact which always change,so appeared findings will not be valid for all times;but because changing is so slow in folk culture which is a radical culture,that dissertation is really an important sample in culture analysis.In that research, sözlü kırık havas, uzun havas and oyun havas which belong to Malatya and its districts was taken from CD record which enclose THM musical notes in TRT music hall and from archive of Malatya Municipality Culture Publications and lastly ,dissertations done before have been analysed.Datas which have been obtained by being tested with Malatya local musics analyzing scale which have been arranged with expert opinions and sources ,has been anaysed in SPSS(16.0) data analyse programme, findings have been tested with the help of diagram and they have been annotated.