Kan bankaları yerleşim ve rotalama problemi çözüm yaklaşımları
Solution approaches for blood banks location and routing problem
- Tez No: 367727
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kan bankacılığı, Doğrusal programlama, Yerleşim-rotalama problemleri, Blood Banking, Linear programming, Location-routing problems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kan bankacılığı hizmeti, insan sağlığı için hayati bir önem taşımaktadır. Kan bankacılığından beklentiler, kan ürünlerinin istenilen zamanda bulunması ve oluşan taleplere zamanında cevap verebilmektir. Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi'nin kan dağıtım şebekesinde, hastaneler bölge kan merkezinden kan ürünleri talep etmektedirler. Orta Akdeniz Bölgesi, tek merkezden idare edilemeyecek kadar büyük bir alana sahiptir. Bu çalışmada, tek merkezden yönetimin problemlerini çözmek için yeni bir yapı önerilmektedir. Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi ana merkez olarak seçilecek ve bazı hastanelerin dağıtım merkezi olarak açılmasıyla, bölgedeki diğer hastanelerin yeni açılan dağıtım merkezlerinden hizmet görmesi sağlanacaktır. Bunun için, önerilen model, optimum dağıtım merkezi sayısı ve yerleşimi, hastanelerin hangi dağıtım merkezlerine atanacağı ve dağıtım merkezlerinden hastanelere yapılacak sevkiyat rotalarının belirlenmesi problemini çözmeye çalışmaktadır. Böylelikle, Türk Kızılay'ına olan güven artacak, taleplere hızlı cevap verilebilecek ve talep karşılama maliyeti de minimize edilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Blood banking service has a vital importance for human health. Expectations from blood banking are availability of the requested products and to respond the demand in time. In the Central Mediterranean Regional Blood Center's blood distribution network, hospitals demand for blood products from the blood center. Central Mediterranean region has a too large area to be managed from a single center. In this study, in order to solve problems caused by the central structure, a new system is proposed. Central Mediterranean Regional Blood Center will be chosen as the main center and with some of hospitals opening as the distribution center, other hospitals in the region service from newly opened distribution centers will be provided. For this, the proposed model will solve the number and location of optimal distribution centers, which distribution centers will be assigned to hospitals and shipment routes from distribution centers to hospitals as identifying the problem. Thus, the confidence to the Turkish Red Crescent will increase, demands will be responded quickly and also, the cost of meeting on demand will be minimized.