Adalet Partisi İzmir teşkilatlanması ve siyasal hayatımızdaki yeri (1961-1971)
The organization of the Justice Party in Izmir and its place in our political life (1961-1971)
- Tez No: 684515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. ALİ GALİP ALÇITEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Adalet Partisi, Demokrat Parti, Ragıp Gümüşpala, Süleyman Demirel, İzmir, Justice Party, Democratic Party, Ragıp Gumuspala, Suleyman Demirel, Izmir
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
“Adalet Partisi İzmir Teşkilatlanması ve Siyasal Hayatımızdaki Yeri (1961-1971)”konulu tezin amacı; Adalet Partisi'nin, kuruluşundan 12 Mart 1971 Muhtırasına kadar geçen sürede İzmir'de teşkilatlanmasını ve Türk siyasal hayatında yaşanan siyasi olaylar ile arasındaki ilişkiyi incelemektir. Adalet Partisi, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesinden sonra askeri idarenin sivillere devredilmesi konusundaki sorumluluğu, Demokrat Parti'nin devamı olduğu vurgusuyla halkın desteğini yanına alarak üstlenmişti. Geçen on yıllık dönemde yaşananlar Türk siyasi tarihi açısından büyük önem teşkil etmektedir. Dönemin İzmir özelinde incelenmesinin sebebi, yüzyıllar boyunca medeniyet merkezliği yapmış bir şehir olarak yeniden yapılanma sürecinde yerel siyasette gösterdiği gelişimi ortaya koymaktır. Bu çalışma, Giriş kısmından sonra dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Demokrat Parti dönemi, 27 Mayıs İhtilali ve sonrasında siyasal hayatın yeniden kurulma sürecine değinilmiştir. Birinci bölümde İzmir'de Adalet Partisi örgütünün oluşumu; il ve ilçeler özelinde kuruluş çalışmaları incelenmiştir. İkinci bölümde 1961-1964 yılları arasında yapılan seçimler, Adalet Partisi'nin İzmir teşkilatının gelişimi ve seçim dışı faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölümde Adalet Partisi'nin İzmir'de propaganda çalışmaları ve seçim dışı faaliyetleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise 1969-1971 yılları arasında değişen toplum dinamiklerine ve Adalet Partisi'nin İzmir özelinde faaliyetlerine değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise Adalet Partisi açısından İzmir'in önemli bir merkez olduğu ve İzmir'in Türk siyasetinde belirleyici bir role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis titled“The İzmir Organization of the Justice Party and Its Place in Our Political Life (1961-1971)”is to examine the organization of the Justice Party in İzmir from its establishment to the 12 March 1971 memorandum and its relationship with the political events in Turkish political life. After the May 27, 1960 Military Coup, the Justice Party assumed the responsibility for the transfer of military administration to civilians, with the support of the people, emphasizing that it was the continuation of the Democratic Party. What happened in the last decade is of great importance for Turkish political history. The reason for examining the period in Izmir is to reveal the development it showed in local politics during the restructuring process as a city that has been the center of civilization for centuries. This study consists of four parts after the introduction. In the introduction part, the period of the Democratic Party, the May 27 Revolution and the process of re-establishing political life after it were mentioned. In the first part, the formation of the Justice Party organization in Izmir; establishment studies specific to provinces and districts were examined. In the second part, the elections held between 1961-1964, the development of the Izmir organization of the Justice Party and its non-electoral activities are discussed. In the third part, the propaganda activities and non-election activities of the Justice Party in İzmir are discussed. In the fourth part, the changing social dynamics between 1969-1971 and the activities of the Justice Party in Izmir are mentioned. In the conclusion part, it has been determined that İzmir is an important center for the Justice Party and that İzmir has a decisive role in Turkish politics.