Reklam dilinde sıfatlar
Adjectives in the advertising language
  1. Tez No: 367823
  2. Yazar: YUSUF GÖKKAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Reklamcılık, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Advertising, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, reklam dili, sıfatlar, dilbilimi, Advertisement, advertising language, adjectives, linguisticts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, 21. yüzyılda büyük bir endüstri haline gelen reklamcılıkta kullanılan dil içerisinde önemli bir yer alan sıfatlar değerlendirilecektir. Son yıllarda popüler bir sektör haline gelen reklamcılığın stratejisinin, kullandığı dilin ve tekniklerinin incelenmeye ve açıklanmaya ihtiyacı vardır. Bu çalışmanın amacı daha çok ideoloji, anlam ve teknik yönüyle ele alınan reklam metinlerini bir de gramer yönüyle değerlendirmektir. Çalışmamızın ilk bölümünde reklam, reklamcılık ve reklam dili konuları hakkında açıklamalar örneklerle ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde reklam metinleri yazıya aktarılmış, reklam türleri verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde reklam metinleri içerisinde geçen sıfatlar türlerine göre sıralanmış. Bu sıfatların reklam türlerine dağılımı grafiklerle gösterilmiş ve sıfatlara ait bir indeks verilmiştir. Sonuç bölümünde reklam dilinde sıfatların kullanımı ile ilgili bulgular açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in the language used having an important located adjectives of advertising which has become a major industry in the 21st century will be assessed. Strategy, the language used and techniques of an industry that has become popular in recent years advertising needs to be examined and explained. The main intention of this work is to assess also with a direction of grammar dealt with more than ideology, meaning and technical direction of advertising texts. In the first part of our study, explanations about advertisement, advertising and the language of advertising issues are discussed with examples. In the second part of the study, advertising texts are transcribed, types of advertising are given. In the third part of the study, the adjectives in ad texts are sorted by types. Variance to ad types of that adjectives are graphically demonstrated and an index belonging to the adjective is given. In the result section, evidences about the use of adjectives on advertising language are explaned.