Kırşehir yöresi âşıklık geleneği ve Kırşehirli Aşık Dindarî
Kirşehir region minstrelsy tradition and minstrel Dindari from Kırşehir
- Tez No: 367824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık, Âşıklık Geleneği, Kırşehir, Âşık Dindarî, Veli Recai Velibeyoğlu, Minstrelsy, Minstrelsy Tradition, Minstrel Dindari, Veli Recai Velibeyoğlu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 452
Özet
Türk kültürü içinde önemli bir yere sahip olan âşıklık geleneği, günümüze hâlâ canlılığını korumaya çalışarak devam eden bir gelenektir. Kırşehir, bu geleneğin Türkiye sahasındaki önemli temsilcilerini yetiştirmiştir. Bu temsilcilerin, hem âşıklık geleneğinin kural ve yöntemlerini uygulama hem de Kırşehir'in“Ozanlar diyarı”olarak anılmasını sağlama açısından geleneğe ve Kırşehir'e katkıları büyüktür. Kırşehirli Âşık Dindarî, araştırmacı kişiliğinin yanında âşık tarzı söylediği/yazdığı şiirleri ile Kırşehir âşıklık geleneği içinde yetişmiş bir âşıktır. Öğrenmeye doymayan bir karaktere sahip olması onu diğer Kırşehirli âşıklardan farklı bir konuma yerleştirir. Âşık Dindarî, gerek şekil gerek içerik gerekse anlatım itibariyle bu alanda yetkin şiirler üretebilmiştir. Onun, şairlerin hayatları ve eserleri hakkında yaptığı araştırma ve inceleme eserleri de âşıklık geleneğine bir başka açıdan katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrely tradition, which has an important place in Turkish culture, is a tradition which is still very preserving its vivacity. Kırşehir has brought up prominent representatives of this tradition in Turkey. These representatives has provided a lot for Kırşehir in terms of both in applying the rules and methods of minstrelsy tradition, and in calling Kırşehir as“The Land of Mintrels.”Besides his inquisitive personality, Âşık Dindari from Kırşehir is a well-qualified minstrel in Kırşehir minstrelsy tradition with his poems written/sung in minstrel style. Having a great desire to learn makes him different from other minstrels from Kırşehir. Âşık Dindari could produce competent poems from content, form and narration perspectives. Also, his research and analyze works that he did on the lives and pieces of poets contributed to the minstrelsy tradition from another aspect.