İşkoliklik, tükenmişlik sendromu ve iş yükü algısı arasındaki ilişki
Relationship between workaholism, burnout, work load
  1. Tez No: 367837
  2. Yazar: KÜBRA KULAKLIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, Tükenmişlik, İş Yükü, Workaholism, Burnout, Work Load
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Modern dünyanın çalışma hayatı, çalışanlara öncekiyle kıyaslandığında daha iyi şartlar sağlamasına rağmen, çalışanlar üzerinde baskı oluşturan bir takım gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Bu durum, işkoliklik ve tükenmişlik gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Tükenmişlik özellikle insanlarla birlikte çalışılan meslek gruplarında yoğun olarak görülmekle birlikte, çalışma hayatının kalitesini düşürmesi ve işgören sağlığını olumsuz etkilemesi nedeniyle örgütsel etkinlik ve verimliğe zarar veren bir olgudur. Bireysel kapasiteyi zorlayan işkoliklik ise, bireyin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığını ve diğer insanlarla olan ilişkilerini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu araştırmanın temel amacını, akademisyenlerin işkoliklik düzeylerinin tükenmişlik yaşama eğilimleri üzerindeki etkisini incelemek oluşturmaktadır. Ayrıca bireysel işyükü algısının bir ara değişken rolü oynayarak işkoliklik ile tükenmişlik arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın 1.bölümünde işkoliklik, 2.bölümünde tükenmişlik, 3.bölümünde iş yükü algısı, 4.bölümünde tükenmişlik ve işkoliklik arasındaki ilişki, 5.bölümünde işkoliklik ve iş yükü algısı arasındaki ilişki, 6.bölümde tükenmişlik, işkoliklik ve iş yükü algısı arasındaki ilişki literatür destekli olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. 7. bölümde ise akademisyenler üzerinde yapılan bir araştırma yer almaktadır. Araştırmada Duwas İşkoliklik Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern world provides better work life conditions to employees. However, it also creates restrains over employees with the set of developments causing results such as workaholism and burnout. Burnout is intensively observed in occupational groups, which work with people. In addition, it is a damaging phenomenon to organizational efficiency and productivity due to the decreasing quality of work life and has negative effects on worker health. Workaholism compelling the individual capacity can affect negatively employees' physical, emotional, and psychological health and interactions between other people. The main aim in this study is to analyze the effect of workaholism on burnout level of academician. Besides, the mediating role of workload on the relationship between workaholism and burnout is examined. In the first chapter of the study Workaholism, in the second chapter Burnout, in the third chapter Work Load Perception, in the fourth chapter Relationship Between Burnout and Workaholism, in the fifth cahpter Relationship between Workaholism and Work Load Perception, and in the sixth cahpter Relationship between Workaholism, Burnout, Work Load are introduced. The seventh chapter consists of the research performed on academics. Duwas Workaholism Scale and Maslach Burnout Scale are used in the study.