Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Türk ve Amerika'lı çalışanların işe yönelik değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of work values of turks and americans living in the Us
  1. Tez No: 229048
  2. Yazar: YAVUZ FAHİR ZÜLFİKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş ahlâkı, çalışma ahlâkı, Protestan çalışma ahlâkı, İslâm çalışmaahlâkı, başarı ihtiyacı, Türkiye, ABD, Business ethics, work ethic, Protestant Work Ethic, Islamic Work Ethics, need for achievement, Turkey, the US
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmanın amacı; Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmüş ve orada çalışan Türkleriniş değerleri bakımından Amerika'lı çalışanlarla mukayese edilmesidir. Öncelikle teze altyapı oluşturması amacıyla, İş Ahlâkı, Çalışma Ahlâkı, Protestan Çalışma Ahlâkı,Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İslâm Çalışma Ahlâkı, Çalışma, Çalışma ve Boş Zaman,İşkoliklik ve Başarı İhtiyacı konularında literatür çalışması yapılmıştır. Ardından, Türkve Amerika'lı çalışanların Protestan Çalışma Ahlâkı ve Başarı İhtiyacı değerleriinternette yapılan bir anketle ölçülmüş ve elde edilen sonuçlar tekli ve çoklu varyansanalizleri ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Türklerin ProtestanÇalışma Ahlâkı değerlerinin Amerika'lı çalışanlardan yüksek olduğu, Amerika'lıProtestan ve Katoliklerin Protestan Çalışma Ahlâkı değerleri arasında ise istatistikîolarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı gözlenmiştir. Başarı ihtiyacı ile ilgilianalizlerde, Türklerle Amerika'lılar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Eldeedilen sonuçlar, ilgili literatür ve daha önce yapılmış benzer çalışmalar ışığındayorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare Turks who live and work in the US with theirAmerican counterparts in the business world. First, a related literature research wasconducted focusing on Business Ethics, Work Ethic, Protestant Work Ethic, CorporateSocial Responsibility, Islamic Work Ethic, Work, Leisure, Workaholism, and Need forAchievement. Second, to measure Protestant Work Ethic and need for achievementvalues of Turkish and American white collar workers, a web based survey wasadministered. ANOVA and MANOVA analyses were used to evaluate the survey resultsutilizing SPSS software. Results showed that participating Turks? Protestant Work Ethicvalues were significantly higher than the Americans?. There was no significantdifference observed between Protestants and Catholics in Protestant Work Ethic.Similarly, there was no significant difference between Turks and Americans for need forachievement values. Lastly, the results were discussed and interpreted in light of relatedliterature and similar studies.