İlk ve ortaokul yöneticilerinin çoklu zekâ alanları ile liderlik stilleri arasındaki ilişki
The relationship between multiple intelligence fields and leadership styles of primary and secondary school directors
- Tez No: 367975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ, Liderlik Stilleri, Eğitim, Yönetici, İlkokul, Ortaokul, Multiple Intelligence, Leadership Styles, Education, Director, Primary School, Secondary School
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmayla,“İlk ve ortaokullarda görev yapan yöneticilerin yöneticilik işlevlerini yerine getirirken gösterdikleri liderlik stilleri ile çoklu zekâ kuramına göre sahip oldukları zekâ alanları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2012-2013 öğretim yılında Nevşehir ilinde bulunan resmi ilkokul ve ortaokullarda görevli müdür ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Araştırmada ”Kişisel Bilgi Formu“ ile birlikte zekâ alanlarını tespit etmek için 80 sorudan oluşan ”Çoklu Zekâ Envanteri“ ve yöneticilerin liderlik stillerini tespit etmek için 20 sorudan oluşan ”Grup Etkiliği“ anketi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilerek, demografik değişkenlere ait bulgular ”dağılımı tanımlayıcı istatistikler“ yoluyla, yöneticilerin zekâ türleri ile ilgili değerlendirmeleri ile okul liderlik stilleri ise, ”tanımlayıcı istatistikler" kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda yöneticilerin sahip oldukları Çalışmayı Kolaylaştırıcı, Amacı Vurgulayıcı, Etkileşimi Kolaylaştırıcı ve Destekleyici liderlik stillerinin sözel, mantıksal, bedensel, sosyal, içsel ve doğa zekâ türleri ile orta seviyeli, görsel ve müziksel zekâ türleri ile düşük seviyeli pozitif-doğrusal ilişkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research it is intended to find out the relationship between the leadership styles of primary and secondary school directors that they've shown while doing their managing functions and the intelligence fields that they have according to the Multiple Intelligence Theory. Public Primary and Secondary School's principals and vice-principals, live in Nevşehir, generate the introduction of the research. In this research as well as“Personal Information Forms”,“Multiple Intelligence Inventory”that forms of 80 questions to establish the intelligence fields and Group Activity Questionnaire" that forms of 20 questions to establish leadership styles of managers are used. The data gained in the resarch are analysed SPSS packed programme and then with the help of statistics that characterize dispersal discoveries of demographic characteristics, it is investigated using managers' comments of intelligence types but descriptive statistics are analysed using the school leadership perception. At the end of the research it is specified that leadership styles that are job facilitatör, aim stressful, interaction facilitator and supportive which are belonged to managers and they are verbal, logical, physical, social, internal and nature intelligence types. Beyond these the relationship between medium-level, visual and musical intelligence types and low-level positive linear relation is specified.