İnternet bağımlılığı ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi
Exami̇ni̇n the vari̇ables predi̇cted i̇nternet addi̇cti̇on
- Tez No: 368012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Yaşam Doyumu, Benlik Saygısı, Yalnızlık, Internet Addiction, Life Satisfaction, Self-Esteem, Loneliness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, internet bağımlılığı ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi; İstanbul ilinde yaşayan 53 kadın ve 67 erkek olmak üzere, 120 bireyden oluşmaktadır. Araştırma verilerini toplamak için; Kişisel Bilgi Formu (KBF), İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), UCLA Yalnızlık Ölçeği (UCLA YÖ) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS paket programından yararlanılarak; T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, günlük internet kullanım saati, yaşam doyumu, benlik saygısı değişkenleri ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yalnızlık, bilişim suçları hakkında bilgi sahibi olma değişkenleri ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Bireylerde yalnızlık arttıkça internet bağımlılığının arttığı, yalnızlık azaldıkça da internet bağımlılığının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bilişim suçları hakkında bilgi sahibi olan bireylerin bilişim suçları hakkında bilgi sahibi olmayan bireylere daha az internet bağımlısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was to examine the variables associated with internet addiction has been carried out. Survey of sample had had 120 participants which presented 57 male and 53 female people. To collect research data; Personal Information Form (PDF), Internet Addiction Scale (IAS), Life Satisfaction Scale (LSS), UCLA Loneliness Scale (UCLA LS) and The Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) is used. SPSS program for analysis of data utilizing; T-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson's correlation analysis was performed. According to the survey; gender, age, education level, daily internet usage time, life satisfaction, self-esteem variables and there was no significant relationship between internet addiction. Loneliness, cyber crimes have information about the variables and there is a significant relationship between internet addiction. Internet addiction in individuals increases, increased loneliness, loneliness decreased with decreasing dependence on the internet has been concluded. We also have information about cyber crime cyber crimes have information about individuals who are not identified as individuals are less dependent on the internet.