Okul fiziki çevresinin okula lişkin algısı: İstanbul ili-Başakşehir ve Bayrampaşa ilçeleri örneği
Perception of school's physical environment on school: Sample of İstanbul city-Başakşehir and Bayrampaşa districts
- Tez No: 368025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Çevre, Okul-Çevre İlişkileri, Eğitime Toplumsal Katılım, Okul-Çevre İşbirliği, School, Environment, School-Environment Relationship, Social Participation to Education, School-Environment Cooperation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada İstanbul ili, Başakşehir ve Bayrampaşa ilçelerinde bulunan iki farklı lise çevresinde yaşayan kişilere uygulanan anket aracılığıyla fiziksel çevrenin liseye bakışının nasıl olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Buradaki amaç okul- çevre ilişkilerinde önemli bir yer tutan çevrenin okula olan tutumunun anlaşılmaya çalışılması ve bu çalışmanın özellikle eğitim ve ekonomik seviye açısından birbirinden farklı düzeyde olan iki yerleşim biriminde yapılarak arada ne tür benzerlikler ve farklılıklar olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Başakşehir ve Bayrampaşa ilçelerinde bulunan iki farklı lise çevresinde yaşayan kişiler oluşturmaktadır. Araştırmada;“Fiziksel Çevrenin Okula Bakışı”adıyla geliştirilen anket kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak ve elde edilen verilerle ilgili frekans, yüzde ve güvenirlilik değerleri bulunarak tablolar hazırlanmıştır. Daha sonra söz konusu algılamalara, demografik bilgi soruları olarak kullanılan demografik değişkenlerle birlikte, ikili değişkenlerde Mann Whitney-U testi, üç ve daha çok değişkenlilerde ise Kruskall Wallis-H testi uygulanarak anlamlı derecede farklı çıkan maddeler bulunmuştur. Araştırma sonucunda; anlamlı şekilde farklı çıkan maddeler yorumlanarak bunlar üzerinden sonuçlara varılmıştır. Fiziksel çevrenin okula bakışı konusunda önemli bilgilere ulaşılmış ve çıkarımlardan yola çıkarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how physical environment perceives high schools in the vicinity via questionnaire that has been conducted on people living around two different high schools situated in Başakşehir and Bayrampaşa districts in İstanbul. The objective here is to try to understand the perception of the environment, which occupies an important place in school-environment relationship, about high schools and also to find out the similarities and differences between these districts by doing the survey in the two areas of residence having different educational and economic levels. The samples of this study are people who live around two different high schools in Başakşehir and Bayrampaşa. In this study, the questionnaire named“Perception of Physical Environment on School”was used. Tables have been prepared through SPSS package program by finding the related frequency, percentage and reliability values out of the data acquired in the research. Afterwards, the items that vary have been found by applying Mann Whitney-U test in binary variables and Kruskall Wallis-H test in multiple variables; together with the demographic variables used as demographic knowledge questions. At the end of the research, deductions have been made by interpreting the items that are meaningfully different. Significant information concerning how the environment perceives schools, have been obtained and some suggestions have been made out of the deductions.