Velilerin öğrenci başarısı konusunda okul yönetimi ve öğretmenlerden beklentileri
Parent expectations from school adminstration about school achievement
  1. Tez No: 368026
  2. Yazar: HÜMEYRA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, Veli, Beklenti, Yönetici, Öğretmen, Başarı, School, Guardian of a Child, Parent, Expectation, Anticipation, Manager, Teacher, Success
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı“ailelerin öğrenci başarısı için okuldan bekledikleri genel beklentileri ortaya koymaktır”. Bu amaç doğrultusunda, Ankara İlinde Yenimahalle Şükufe Nihal İlkokulu'nun 3.sınıf şubelerinin velileri araştırma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma bu eğitim kurumundaki velilerin beklentilerine, kendilerine özel farklı bakış açılarını anlayabilmek amacıyla nitel araştırma tekniği ile yürütülmüş, örneklem yöntemlerinden“küme örneklemesine”uygun olarak çalışma grubu oluşturulmuştur. Belirlenen evrenin 3.sınıf şubelerinin (3/A-B-C-D) 124 velisine yarı yapılandırılmış açık uçlu 5 soru yöneltilmiştir. Kodlama sistemi ile verilere ulaşılmış, elde edilen veriler betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuş, sonucunda 5 (Beş) tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar öğrenci başarısı temel alınarak:“1-Velilerin okuldan beklentileri, 2-Velilerin yöneticilerden beklentileri, 3-Velilerin öğretmenlerden beklentileri, 4-Velilerin Rehberlik servisinden beklentileri, 5-Velilerin öğrencilerden beklentileri”başlıklarında toplanmıştır. Başlıklar doğrultusunda veriler yorumlanmış ve bazı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present the general expectations of families from the school for the students' success. In accordance with this purpose, the parents of 3. grade students of Yenimahalle Şükufe Nihal Primary School in the province of Ankara are determined as the research group. The research was carried out with qualitative research technique to understand the expectations and their own, different perspectives. The study group was created in accordance with the“cluster sampling”among other sampling methods. 124 parents of 3.grade students (3/A-B-C-D) of the determined stage were addressed 5 semi-structured, open-ended questions. The data were obtained through coding system; this data was subjected to descriptive and content analysis. As a result, 5(five) themes came out. Based on the student success, these themes were gathered under the titles of“1-Expectations of Parents from the School, 2-Expectations of Parents from the Managers, 3-Expectations of Parents from the Teachers, 4-Expectations of Parents from the Counseling Service, 5-Expectations of Parents from the Students”. In line with the titles, the data were interpreted and some conclusions were reached.