Öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin değişimi yönetme yeterlikleri (istanbul ili Beylikdüzü ilçesi örneği)
The readiness level of school managers for change management according to teachers' perception:The case of Beyli̇kdüzü in İstanbul
- Tez No: 368028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, Okul ve Değişim, Değişimi yönetme yeterlikleri, Change, change management, school and change, change management skills
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada İstanbul ili, Beylikdüzü ilçesinde bulunan resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin değişimi yönetme yeterliklerini hangi düzeyde gerçekleştirdiğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili, Beylikdüzü ilçelerindeki resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada;“Kişisel Bilgi Formu”ile birlikte“Okul Yöneticilerinin Değişimi Yönetme Yeterliği”adıyla geliştirilen anket kullanılmıştır. Geliştirilen ankette yer alan maddeler yöneticilerin değişimi yönetme süreçlerinin alt boyutlarına göre gruplandırılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak ve elde edilen verilerle ilgili frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve öğretmen algılamalarının ortalama ve standart sapma değerleri bulunarak tablolar hazırlanmıştır. Daha sonra söz konusu algılamalar,“Kişisel Bilgi Formu”nda yer alan demografik değişkenlere göre varyans analizi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Demografik değişkenlerle yöneticilerin değişimi yönetme yeterliklerine ilişkin öğretmenlerin algıları arasındaki olası farklılaşmalar Mann-Whitney U testi, Kruskal –Wallis H testi ve Kolmogorov- Smirnov testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; okul yöneticilerinin değişimi yönetme yeterliklerinin bütün alt boyutlarını“orta”düzeyde gerçekleştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done to remark the fact that to be successful in change process schools need directors who can manage this process. Relying on research data, this research, which is aimed to deduce about managers who carry out change process successfully, has a descriptive qualification. The research is a study to reveal an existing situation. In collection of the data about this subject, the survey named 'Managers' level of readiness to change management' is carried out.Sample in the study was selected from the primary, secondary and high schools' teachers working in state schools in Beylikdüzü Istanbul. In the study, a developed scales (inventories) named“Managers' level of readiness to change management”was used. The data obtained from this study was processed using. SPSS software packages and the frequency, percentage, mean and standard deviation values of the perceptions of teachers were determined and the tables were prepared. Later, aforesaid perceptions, demographic variables were compared by using analysis of variance. Possible differentiation between aforesaid variables and the perceptions of teachers about managers' readiness level of change management were probed with a Mann-Whitney U test, Kruskal- Wallis H test and Kolmogorov- Smirnov test.The findings of the study are as follows: All skills of school managers for change management have emerged in a medium level.