Ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterlilikleri ile örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between school administrators' capabilities of change method according to school teachers' perceptions and organizational confidence level
- Tez No: 458735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, Örgütsel Güven
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma yönetsel ve örgütsel süreçlerde önemli iki unsur olan değişim yönetimi ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin incelenmesi üzerinedir. Bu çalışmayla ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterlilikleri ile örgütsel güven düzeylerini ve bunlar arasındaki ilişki düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.İlişkisel tarama modelindeki araştırmanın evrenini2014–2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ankara ili Keçiören ilçesinde 37 ortaokulda ve Altındağ ilçesinde 39 ortaokulda görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 20 ortaokulda görev yapmakta olan 417 öğretmenoluşturmaktadır.Ortaokullarda öğretmen algılarına göre yöneticilerin değişim yönetimi yeterliliklerini ölçmek amacıyla Taş (2009) tarafından geliştirilen“Değişim Yönetimi Davranış Ölçeği”ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyini ölçmek için Hoy ve Tschannen Moran tarafından geliştirilmiş olan güven ölçeğinden (Trust Scale) faydalanılarak Yılmaz (2006) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlanan,“örgütsel güven ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerin belirlenmesine yönelik“Kişisel Bilgi Formu”oluşturulmuştur. Değişkenler arasındaki ilişkilerin hesaplanmasında Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı (r) kullanılmıştır. Bununla birlikte, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenleri yordama düzeylerini belirlemek amacıyla Basit Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Regresyon analizlerinin yorumlanmasında, standartlaştırılmış Beta (β) katsayıları ve bunların anlamlılığına ilişin t-testi sonuçları dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda ortaokul öğretmenlerinin okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterliliklerine ilişkin algıları ile yöneticiye güven alt boyutu arasında, meslektaşa güven alt boyutu arasında ve paydaşlara güven alt boyutu ile arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğu görülmektedir. Ayrıca yapılan basit doğrusal regresyon analiz sonucundaortaokul öğretmenlerinin okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterliliklerine ilişkin algılarının okul yöneticisine yönelik güven ile düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Buna göre ortaokul öğretmenlerinin okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterliliklerine ilişkin algıları yöneticiye duyulan güvenin % 30'unu açıklamaktadır. Standardize edilmiş (β) katsayısı ve t değerleri incelendiğinde ortaokul öğretmenlerinin okul yöneticilerinin değişim yönetimi yeterliliklerine ilişkin algılarının paydaşlara duyulan güvenin anlamlı bir yordayıcısı olduğu söylenebilir. Bu sonuçtan da şunu çıkarabiliriz ki örgütsel kavramın oluşmasında, yöneticinin değişimi yönetme yeterliliklerini açıklamada tek başına yeterli olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research is about examining the relationship between change management and organizational trust which are two important factors in the supervisory and organizational processes. It is aimed school administrators' capabilities of change management and organizational confidence level and determining the level relationship among them. Teachers working in 37 secondary schools in Keçiören and 39 secondary schools in Altındağ which are the districts of the city Ankara which depends on Ministry of Education creates the study population in the relational scanning model. 417 teachers who work in 20 secondary schools determined by simple random sampling method creates the research sample. To measure organizational trust level scale of teacher developed by Hoy and Tschannen Moran by utilizing trust scale which was developed and adopted into Turkish by Yılmaz used with ‟Change Management Behavior Scale“ developed by Taş (2009) to measure managers' change management competencies based on teachers perception in the secondary schools. Also ‟Personal Information Form”has been created in order to determine the demographic variables. Pearson Moments Multiple Correlation Coefficient (r) has been used to calculate the relationship between variables. In addition to this, Multiple Linear Regression Analysis has been conducted to determine the level of independent variables' regression in dependent variables. Standardized Beta (ẞ) coefficients and t-test results for regarding the significance of these has been considered in the interpretation of the regression analysis. In research results, it is seen that there are positive and meaningful relationships among secondary school teachers' perceptions related to managers' change management capabilities and confidence subscale on managers, confidence subscale on colleague and confidence subscale on shareholder. Also, in the result of simple linear regression analysis, it has been found that there is a low and meaningful relationship between secondary school teachers' perceptions regarding the administrators' change management capabilities. According to this, secondary school teachers' perceptions for managers' capabilities of change management explains %30 of trusting managers. When examined the standardized coefficient (ẞ) and t values, it can be said that secondary school teachers' perceptions relating to administrators change management is a meaningful predictor of confidence of stakeholders. We can infer from this result that it is not solely effective in the formation of the organization term and in the explanation of change management capabilities of the managers KeyWords:Change, Change Management, Organizational Trust.