Okullar Hayat Olsun Projesi uygulamalarının ve kazanımlarının değerlendirilmesi
Assessment of attaintment and implementations of the project 'Let Schools Be Life'
  1. Tez No: 368029
  2. Yazar: AYLA YURDUSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Boyu Öğrenme, Yaygın Eğitim, Yetişkin Eğitimi, Yerel Yönetimler, Life Long Learning, Non-Formal Education, Adult Education, Local Administrations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmanın amacı, hayat boyu öğrenme kapsamında devam eden“Okullar Hayat Olsun”projesinin uygulamalarını ve kazanımlarını değerlendirmektir. Ayrıca, gerek öğrencilere, gerekse her yaştaki çevre sakinlerine okul dışı zamanlarda eğitim imkânının sunulması suretiyle projenin yaygın olarak hayata geçirilmeden önce geliştirilmesine yönelik değerlendirmeler ortaya konulmaktadır. Çalışma, nitel araştırmalarda kullanılan durum çalışması yöntemiyle yürütülmüştür. Veriler, 2013-2014 öğretim yılı döneminde Timur Ortaokulu'nda görev yapan 5 yönetici, 8 branş öğretmeni ve 12 öğrenci ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Veriler temel düzey ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre“Okullar Hayat Olsun”projesi uygulamalarının faydalı olduğu ancak, projenin ilgili kurum ve kuruluşlardan yeterli desteği görmediği tespit edilmiştir. Projenin daha başarılı olabilmesi için; merkezi yönetim ile projede yer alan kurum ve kuruluşların protokol kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlayacak gerekli düzenlemelerin yapılması, sunulan eğitim ve etkinliklerin içeriğinin artırılması gibi çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim for this research is to evaluate the attainment and implementations of the Project“Let Schools Be Life”that proceeds in terms of lifelong learning. Likewise, It also is aimed to put forward assessments about improvement of Project just before it lives through presenting education opportunities for either students or citizens of any age in their spare times. Study has been achieved by means of case study being used in qualitative research. Data has been obtained through semi-structured interview technique, conducted with 5 managers, 8 branch teachers and 12 students from Timur Secondary School during 2013-2014 education calendars. Data has been analyzed by basic level and content analysis. Due to outcomes of research, it's been identified that the implementations of the project“Let Schools Be Life”has been rewarding but hasn't obtained enough support from relevant departments and authorities. To push the project and achieve its goals some diverse proposals regarding; enhancing content of activities and education offered, managing required regulations that will provide performing of responsibilities in terms of protocol of local administration, institutions and organizations participating in the project, have been implemented.