İlk sufilerde riya kavramı, Muhasibi örnegi
Concept of riya on first sufis, e.g. Muhâsibî model
- Tez No: 368043
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUHİT MERT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: İlk Sûfîler, Haris el Muhâsibî, Riyâ, Ucb, İhlas, First Sufis, Haris el Muhâsibî, Riyâ, Ucb, İhlas
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sözlükte ''gösterme, gösteriş yapmak'' anlamlarına gelen riya, dinî bir kavram olarak, sırf Allah rızası için yapıması gereken ibadetleri ve güzel davranışları, kendini beğendirmek ve insanlara göstermek amacıyla yapmak demektir. Bu araştırmanın giriş bölümünde, Hâris el Muhâsibî (165/781-243/857)'nin hayatı, tesirleri ve eserleri incelendi. Birinci bölümde, hicri üçüncü asra kadar yaşamış olan bazı sûfilerin, kronolojik sıra dikkate alınarak, riyâ ile ilgili görüşlerine yer verildi. İkinci bölümde ise Muhâsibî'nin, riyâya yol açan sebepler ve riyâdan kurtulmaya dair yapmış olduğu psiolojik tahliller incelendi. O, bundan kurtulmanın ancak, sürekli bir nefis muhâsebesi ile mümkün olabileceğini savunur.
Özet (Çeviri)
In the dictionary riya means“to show or to flaunt”. As a religious concept, it means that one acts in order to endear oneself and to show off himself to the people, instead of acting for the sake of Allah and good deeds of worship. In the introduction of this study, Hâris el Muhâsibî (165/781-243/857)'s life, impressions and works were analyzed. The first section includes in chronological order, perceptions and notions of some Sufis about riya, who lived up to the third century of Hijra. In the second part Muhâsibî has investigated the causes and the way out of Riya. The way out, he argues, may be possible with a continuous (self-) accounting of nafs.