Religion and state: A comparative case of Turkey and Turkmenistan
Din ve devlet ilişkileri: Türkiye ve Türkmenistan
  1. Tez No: 368070
  2. Yazar: OGULJAHAN GURBANDURDYYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Din, Türkiye, Sekülerizm, Türkmenistan, Ġslam, Post-Sovyet Politikası, State, Religion, Turkey, Turkmenistan, Secularism, Islam, Post-Soviet Policies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Din ve devlet arasındaki iliĢki yüzyıllardır dünyada önemli bir konuyu teĢkil etmektedir. Uluslararası tanınan haklar olarak, din ve inanç özgürlüğü demokratik hukuk devletlerinde kabul görmesine rağmen, halen politik hayatta sıkça tartıĢılan konulardan birini oluĢturmaktadır. Yaygın olarak kabul edilen görüĢe göre, din ve devlet arasındaki iliĢkileri üç ana kategoriye ayırabiliriz. Ġlki, din tabanlı sistem, ikincisi; din ve devlet ayrımı olan sistemler, üçüncüsü ise karma sistemler. Sistem olarak hangisini benimserse benimsesin, pratikte din ve devlet iliĢkilerini anlamak için, teorinin ötesine geçerek devlet uygulamalarını incelemek gerekmektedir. Din ve devlet iĢlerini birbirinden ayıran seküler iki devlet olarak Türkiye ve Türkmenistan'da din faktörü önemli sosyal dinamikleri oluĢturmaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu müslümanların oluĢturduğu Türkiye ve Türmenistan'da, dini yaĢam ve uygulamalar, sistemleri benzeri olmasına karĢın, pratikte farklıdır. Bu çalıĢmanın temel amacı, din ve devlet iliĢkilerinde Türkiye ve Türkmenistan'da benzerlikleri ve farklılıkları karĢılastırmak, devletlerin din ve devlet iliĢkilerine bakıĢ açısını analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
The relationship between state and religion has been constituted as an important subject for centuries in the world. Despite the recognition of freedom of religion and beliefs as a universal human right and a fundamental freedom in all democratic legal order states, yet, establishes frequently discussed matter in political life. According to the widely accepted view, relations between state and religion can be broadly divided into three categories; first; systems with an established religion; second; systems of strict separation between state and religion and, third; mixed systems. In a contrast of adopted system by states, without noticing, we have to go beyond the classical theories in order to understand states' relationship between religion and state implementations in practice. Turkey and Turkmenistan are states which have separation between state and religion and secular system, the religious factors establishes an important social dynamic in the society. Despite the majority of the population being Islamic in Turkey and Turkmenistan, the understanding implementations and the way of living the religion are different despite established systems is similar in practice. The initial aim of this study is to understand and compare similarities and differences in the relationship between the state and religion and looking through the perspective of the state's role on religion in Turkey and Turkmenistan.