Unemployment and current account deficit in Turkey: A structural analysis
Türkiye'de işsizlik ve cari açık: Yapısal analiz
- Tez No: 368069
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Cari Açık, Türkiye ekonomisinin yapısal dönüm noktaları, zaman serisi testleri, Unemployment, current account deficit, the structural turning points of Turkey's economy, time series
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Türkiye ekonomisinin yapısal bir sorunu haline gelen işsizlik ve cari açık arasındaki ilişkinin yapısal analizi incelenmiştir. 2000-2012 yılları Türkiye ekonomisi için ciddi değişimlerin yaşandığı, biri içsel ve diğeri dışsal olmak üzere iki krizin meydana geldiği, ihracatın ve büyüme rakamlarının rekor kırdığı ve buna karşılık ithalatın ihracata paralel arttığı bir dönemdir. Yani analiz yapmak için önemli bir dönemdir. Bu dönemde cari açık ve işsizlik ilişkisinin varlığını ortaya koymak için öncelikle ekonomik yapının dönüm noktalarına göre değişkenlerin verileri üzerinden tablo ve grafiklerle değerlendirmeler yapılmıştır daha sonra işsizlik, gayri safi milli hasıla ve cari açık değişkenleri üzerinden ampirik çalışma yapılmıştır. İşsizlik, gayri safi milli hasıla ve cari açık (ihracat-ithalat) değişkenlerinin verileri birim kök, Augmented Dickey-Fuller, Eş Bütünleşim, Granger Nedensellik, Durbin-Watson testleri ile analiz edilip analiz aşamasında veriler üzerinden edindiğimiz ve değişkenler arasında ortaya çıkan tespitler ekonometrik çerçeve içerisinde yorumlanmıştır. Granger nedensellik testiyle de nedenselliğin çift yönlü olduğunu bulduktan sonra eşanlı VAR analizi kurgulayarak 2000-2012 yılları arasında işsizlik ve cari açık ilişkisine ekonometrik bir mercek tuttuk. Eşanlı bir ilişkiyi görmezlikten gelmenin tahminlerin yanlı bir sonuç vereceği de bir tespit olarak değerlendirildi. Sonuçlar Türkiye ekonomisin yapısal dönüm noktalarını değerlendirirken iddia ettiğimiz gibi işsizlik ve cari açık arasında bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a structural analysis is made related to the relationship between current account deficit and unemployment that is a structural problem in Turkey's economy. The years between 2000 and 2012 exemplify a period in which Turkey's economy underwent serious changes, an internal and external economic crisis emerged as well as export and growth rate reached its peak. However, this period also experiences a parallel increase in import and export. Therefore, analyzing such a period gains significance under these circumstances. Having understood the relationship between current account deficit and unemployment in this period, the analysis is derived upon tables and graphs built on the variables changing accordingly with regard to structural turning points. An empirical analysis is made considering the variables of unemployment, gross national product and current account deficit. The data regarding the variables of unemployment, gross national product and current account deficit (export-import) are analyzed relying on an econometric framework that is derived from the use of the tests, such as Unit Root, augmented Dickey-Fuller, Co-Integration, Granger Causality and Durbin-Watson. Granger causality test shows that causality is a two-way process enabling to construct simultaneous VAR analysis. This is necessary to understand and analyze the relationship between unemployment and current account deficit between 2000 and 2012. Considering such a simultaneous relationship may provide impartial findings/estimations. The results of the analysis with regard to the structural turning points of Turkey's economy display that there is a relationship between unemployment and current account deficit.