Şarhöyük (Dorylaion) Hitit Dönemi kemik aletleri
Şarhöyük (Dorylaion) bone tools from the Hittite Period
  1. Tez No: 368185
  2. Yazar: MÜRSEL OKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SİVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit Dönemi, Kemik Alet, Kemik Alet Teknolojisi, Kemik Alet Çeşitliliği, Hittite Period, Bone Tool, Bone Tool Technology, Tool Diversity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET ŞARHÖYÜK (DORYLAION) HİTİT DÖNEMİ KEMİK ALETLERİ OKCU, Mürsel Yüksek Lisans Tezi, Arkeoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hakan SİVAS Ağustos, 2014, 242 sayfa Bu çalışmada Şarhöyük Hitit plankarelerinde bulunmuş kemik aletler ele alınmıştır. Şarhöyük (Dorylaion) Hitit Kemik aletleri aşık kemiği/oyun pulu, bız, alet sapı, deri tabaklama aleti, kalem (stylus), amulet, mobilya aksamı, süs eşyası (boncuk, kolye ucu vb.), kıyafet aksamı (düğme), çekiç, perdah ve işlevi tanımlanamayan alet şeklinde 11 grup altında toplanmıştır. Aletlerin sayısal yoğunluğunu aşık kemikleri ve bızlar oluşturmaktadır. Eserlerin tanımlarının yapılarak değerlendirilmesi ve yorumlanması, benzerleriyle karşılaştırılması ve bu doğrultuda bir sonuç ortaya koymak çalışmanın temel amacıdır. Aletler belli tekniklerde işlenmiştir. Vurma, testere ile kesme, yontma, yiv açma sürtme ve düzeltme tekniği hemen hemen bütün aletlerde uygulanmıştır. Bazı aletlerde çizgi ve konsantrik daire şeklinde kazıma bezemeler mevuttur. Aletler genel olarak boynuz, diş ve kemik kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ŞARHÖYÜK (DORYLAION) BONE TOOLS FROM THE HITTITE PERIOD OKCU, Mürsel M.A. Thesis, Department of Archaelogy Administration Supervisor : Associate Professor Hakan SİVAS August, 2014, 242 pages This study focuses on the bone tools unearthed in the Hittite excavation areas of Şarhöyük. The Hittite bone tools of Şarhöyük were studied under 11 subtitles such as the astragali, awls, handles, tanning tools, stylus, amulet, furniture accessories, ornaments (beads, pendants), dressing accessories (button), hammer and undefined tools. The majority of the tools belong to the astragali and awl groups. The main aim in this study is to define the artefacts and compare to the known parallels, in order to make an understanding of the Hittite utilisation of bone tools. Some certain techniques are visible on the tools. Hammering, sawing, chipping, scraping and burnishing are common techniques seen on most of the tools. Some tools bear decorations of incised lines and concentric circles. The tools were generally made of horns, teeth and body bones.