Sivil toplum kuruluşlarında hizmetkar liderliğin rolü: Kütahya ili örneği
The role of servant leadership in the non-governmental organizations: The case of Kütahya province
  1. Tez No: 368205
  2. Yazar: İBRAHİM KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, STK, Liderlik, Hizmetkar ve Hizmetkar Liderlik, Civil Society, NGO, Leadership, Servant and Servant Leadership
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA HİZMETKAR LİDERLİĞİN ROLÜ: KÜTAHYA İLİ ÖRNEĞİ KIRMIZI, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Kemal DEMİRCİ Temmuz, 2014, 163 sayfa Sivil toplum kuruluşları gönüllülük temelli ve kar amacı taşımayan kuruluşlarıdır. Sağlıktan siyasete, eğitim, kültürden çevreye kadar birçok alanda faaliyet göstermektedir. Bunun yanında STK'lar modern hayatın sunduğu kolaylıkların yanında, yalnızlaşan bireylerin tek başlarına etkili olamadığı durumlarda toplumsal çıkarlar için bireylerin bir araya gelmelerine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden sivil toplum kuruluşları için hizmetkar liderliğin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hizmetkar liderlik kavramı ise Greenleaf tarafından ortaya atılan liderlik kavramlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada; sivil toplum kuruluşlarında hizmetkar liderliğin rolü anket tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde sivil toplum ve sivil toplum kuruluşlarının özellikleri, işlevleri ve diğer kavramlarla ilişkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde liderlik, yöneticilik ve hizmetkar liderlik ile ilgili kavramlar ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde sivil toplum kuruluşlarında hizmetkar liderlik ilişkisine yer verilmiştir. Son bölümde ise sivil toplum kuruluşları ve hizmetkar liderlik arasındaki ilişki yapılan anket yardımı ile analiz yapılarak yorumlanmıştır. Analizler sonucunda STK'larda hizmetkar liderliğin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF SERVANT LEADERSHIP IN THE NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS: THE CASE OF KÜTAHYA PROVINCE KIRMIZI, İbrahim Master Thesis, Department of Business Thesis Advisor: Prof. Dr. M. Kemal DEMİRCİ July, 2014, 163 pages Non-governmental organizations are volunteer-based and non-profit organizations. They are active in many fields such as health, politics, education, culture and environment. Besides the convenience of modern life, NGOs help socially isolated individuals to come together for social interests in cases that they cannot be effective alone. Within this context, servitude understanding and servant leadership are important factors for non-governmental organizations. Since the servant leadership has features like serving, self-devotion, awareness raising and emotional intelligence, it has aspects that can adapt to non-governmental organizations. A detailed review of the literature has been made about civil society, non-governmental organizations and servant leadership. It has been laid emphasis on the importance of non-governmental organizations for both society and states. It has been obviously seen that instead of oppressive and constantly giving directives understanding of leadership, there is a great need for servant leaders of the individuals and non-governmental organizations that will serve people and humanity and give them the opportunity to express their thoughts freely. It is believed that societies would be better ruled and service would be made better by adopting the servant leadership through non-governmental organizations. Thus, servant leaders will serve mankind by raising awareness with serving and self-devotion in the non-governmental organizations. Consequently a survey and analysis was conducted towards designating the role of servant leadership in non-governmental organizations.