İlk halka arzların kısa dönem fiyat performansları: Borsa İstanbul'da sektörel karşılaştırmalı ampirik bir çalışma
Short time prices performance of first initial public offering (ipo): Comparative sector in Borsa İstanbul
- Tez No: 368208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlk halka arz, Kısa dönem performans, Borsa İstanbul, Sektör, Initial public offering (IPO), Short-term performance, Stock market İstanbul, Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET İLK HALKA ARZLARIN KISA DÖNEM FİYAT PERFORMANSLARI: BORSA İSTANBUL'DA SEKTÖREL KARŞILAŞTIRMALI AMPİRİK BİR ÇALIŞMA ÇAKIR, Harun Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Soner AKKOÇ Temmuz, 2014, 105 sayfa Bu çalışmada, Borsa İstanbul hisse senetleri piyasasında Ocak 2008 – Temmuz 2013 tarihleri arasında ilk defa halka arz edilen 121 hisse senedinin; ilk gün getirileri ile kısa dönem performansları analiz edilmektedir. Buna göre; Borsa İstanbul hisse senetleri piyasasında gerçekleşen halka arzlarda, ilk gün piyasanın üzerinde bir getiri (%1,16) elde edilmektedir. İlk halka arzları sektörler bazında incelediğimiz zaman, en yüksek ilk işlem günü anormal getirisinin %10,59 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe gerçekleştiği görülmektedir. Halka arz edilen hisse senetlerinin 21 günlük kısa dönem performansları ise %5,89 düzeyinde gerçekleşmektedir. Kısa dönem sonunda yatırımcısına en yüksek getiri %21,60 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü; en düşük getiri ise -%9,54 oranında inşaat ve bayındırlık sektörü sağlamaktadır. Borsa İstanbul'da ilk defa halka arz edilen hisse senetlerinin düşük fiyatlandırıldığı ve kısa dönemde yüksek performans sağladıkları söylenebilir. Bu durum literatürdeki diğer çalışmaların bulguları ile paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHORT TIME PRICES PERFORMANCE OF FIRST INITIAL PUBLIC OFFERING (IPO): COMPARATIVE SECTOR IN BORSA İSTANBUL ÇAKIR, Harun M.A. Thesis, Department of Business Administration Supervisor : Asst. Prof. Soner AKKOÇ July, 2014, 105 pages This study, Borsa Istanbul in the stock market January 2008 - July 2013 between the first IPO of shares 121; the first day returns and the short-term performance is analyzed. According to this; IPO took place in Istanbul in the stock market, a return on first day of the market (1,16%) is obtained. Initial public offerings when viewed in terms of sectors, the highest of the first trading day abnormal return of 10,59% in administrative and support service activities sector is realized. Of shares offered to the public while the 21-day short-term performance is realized at the level of 5,89%. 21,60% at the end of short-term investors with the highest returns, administrative and support service activities sector; If the lowest return – 9,54% rate provides construction and public works sector. The first time in Borsa Istanbul IPO underpricing of stocks and provide high performance can be said that in the short term. This situation parallels with the findings of other studies in the literature indicate.