Türk kamu bürokrasisinde patolojik bir olgu olarak kırtasiyecilik ve kırtasiyeciliği azaltmaya yönelik çalışmalar
A study that oriented as a pathological fact red tape and to reduce red tape in the Turkish public bureaucracy
  1. Tez No: 368209
  2. Yazar: NURETTİN BİLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Türk Kamu Bürokrasisi, Kırtasiyecilik, Bureaucracy, In The Turkish Public Bureaucracy, Red Tape
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
İnsan hayatının olmazsa olmazı haline gelen bürokrasinin, insanları uğraştıran, gereksiz yere bekleten, zaman, kaynak ve emek kaybına yol açan duygusal ve kötüleyici yönünü ifade etmek amacıyla kırtasiyecilik kavramı kullanılmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda zaman içinde kırtasiyeciliğin diğer bürokratik sorunlarla birleşerek, Türk kamu bürokrasisinin önemli sorunlarından birisi haline geldiği anlaşılmıştır. Böylece, Türk kamu bürokrasisinde kırtasiyeciliği azaltılmaya yönelik çok sayıda çalışmanın yapıldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın amacı, Türk kamu bürokrasisinde kırtasiyeciliği azaltmaya yönelik çalışmaları kapsamlı bir şekilde inceleyip ortaya koymak ve bu çalışmaların kırtasiyeciliği azaltma konusunda ne ölçüde başarı sağladığını değerlendirmektir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bürokrasinin değişik anlamları, tarihçesi, bürokrasiye yönelik farklı yaklaşımlar üzerinde durulmuş ve Türk kamu bürokrasisinin Cumhuriyet döneminden sonraki tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde kırtasiyecilik kavramının farklı yönleri, sonuçları açıklanmaya çalışılmış olup, Türk kamu bürokrasisinde kırtasiyeciliği artıran etkenlere değinilmiştir. Son bölümde Türk kamu bürokrasisinde kırtasiyeciliği azaltmaya yönelik çalışmalar belirtilmiş ve bu çalışmalar hakkında bir değerlendirmeye gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bureaucracy is an indispensable thing for human life, red tape term is using for striving to people, waiting for nothing, and consuming time, resources, labor in an emotional and abusive way. As a conclusion from some examinations, to combine with red tapes other bureaucracy matters, it is understood that the most important matter in the Turkish public bureaucracy. Thus, it is confirm that lots of working have been done for reducing red tape in the Turkish public bureaucracy. The aim of this study is to serve all the studies that related to reduce red tape in the Turkish public bureaucracy and to evaluate how this study to get achievement in the reducing red tape process. This study have three parts. In the first part, it is insisted on the different meanings of bureaucracy, history and different approach, and to deal with the historical improvement of Turkish public bureaucracy after republic period. In the second part, the different aspects and results of red tape are clarified and, mentioned factors of enhancer bureaucracy. In the last part, some studies are indicated for reducing red tape in the Turkish public bureaucracy and, made a remark on these studies.