Türkiye'de sağlık hizmetlerinin sunumunda kamu ve özel sektör ortaklığının analizi
The analysis of public and private sector partnership in the provision of health services in Turkey
  1. Tez No: 368220
  2. Yazar: AHMET KÖSTEKÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Ekonomisi, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Sektörü, Kamu ve Özel Sektör Ortaklığı, Health economics, Healthcare Services, Health Sector, Public and Private Sector Partnership
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA KAMU ve ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞININ ANALİZİ KÖSTEKÇİ, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Maliye Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yusuf KARAASLAN Temmuz, 2014, 152 sayfa 1980'lı yıllarda ortaya çıkan neo-liberal ekonomi politikaları, devletlerin kamusal hizmet sunma anlayışını değiştirmiştir. Kamusal hizmet sunum anlayışındaki değişikliğin bir sonucu olarak ortaya çıkan kamu ve özel sektör ortaklığı modelinin sağlık sektöründe uygulanması 1990'lı yıllarda gerçekleşmiştir. Çalışmanın konusunu oluşturan Türkiye'de kamu ve özel sektör ortaklığı modeli kapsamında yarı kamusal nitelikteki sağlık hizmetlerinin sunumu düşüncesi ise sağlık sektörünün büyük bir gelişim göstermeye başladığı 2000'li yılların başına dayanmaktadır. Bu model ile sağlık sektörü için ayrılan kaynakların daha etkin ve daha verimli kullanılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda kamu ve özel sektör ortaklığı modeli ile özel sektör fonlarının kamuya yararlı sağlık hizmetlerinde kullanılması amacıyla risklerin, getirilerin ve sorumlulukların taraflar arasında en uygun şekilde paylaştırılması suretiyle daha kaliteli ve daha hızlı bir hizmet sunumu hedeflenmektedir. Türkiye'nin yönetim anlayışında yeni bir finansman yöntemi olan sağlık hizmetlerinin kamu ve özel sektör ortaklığı kapsamında sunulması bu çalışmanın ana konusunu oluşturmuştur. Sağlık ekonomisi, sağlık hizmetleri ve bu ortaklık modeli teorik olarak değerlendirilerek modelin çeşitli ülke uygulamaları üzerinde durulmuştur. Son olarak bu finansman yönteminin kullanılacağı sağlık sektörünün Türkiye'deki durumu analiz edilerek bu model kapsamında gerçekleştirilmek istenilen mevcut projeler detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF PUBLIC AND PRIVATE SECTOR PARTNERSHIP IN THE PROVISION OF HEALTH SERVICES IN TURKEY KÖSTEKÇİ, Ahmet M.A. Thesis, Department of Public Finance Supervisor : Assistant Professor Yusuf KARAASLAN July, 2014, 152 pages Neo-liberal economy policies emerged in 1980s and changed the understanding of public service provision of governments. The application of public-private partnership in the health sector occurred as a result of the change in the understanding of public service provision took place in the 1990s. In the perspective of public-private sector partnership model in Turkey which constitutes the subject of the study, the thought of provision of health sector services as semi-public dates back to the early 2000s when health sector showed a magnificient development. This model aims to use resources more effectively and more efficiently which allocated for health sector. At the same time, the public and private sector partnership model aims to provide a beter quality and faster service by sharing risks, returns and responsibilities between parties in the most appropriate way with the purpose of using private sector funds in health sector beneficial to the public. The main point of this study is based on provision of health services within the scope of public and private partnership as a new financing method in Turkey's management understanding. Various applications of the model in several countries are theoretically emphasized by evaluating health economy, health services and this partnership model. Lastly, available projects which are desired to realize are detailed within this model by analyzing the situation of health sector in which this financing model is to be used in Turkey.