İnsan kaynakları yönetiminde performans değerlendirme ve personel güçlendirme arasındaki etkileşim: Bir uygulama
The interaction between performance appraisal in human resources management and empowerment
- Tez No: 368221
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans Değerlendirme, Personel Güçlendirme, Human Resources Management, Performance Appraisal, Empowerment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE PERSONEL GÜÇLENDİRME ARASINDAKİ ETKİLEŞİM: BİR UYGULAMA YASİT, Meltem Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gülten Eren GÜMÜŞTEKİN Haziran, 2014, 145 sayfa Son yıllarda, işletmelerin rekabetçi iş ortamına ayak uydurabilmeleri ve işletme hedeflerine ulaşabilmeleri için insan kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri çok önem teşkil etmektedir. Bu noktada, performans değerlendirme ve personel güçlendirme kavramları modern yönetim ve örgüt uygulamaları arasında en fazla ilgi toplayan kavramlar olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları yönetiminin bir fonksiyonu olarak performans değerlendirme ve personel güçlendirme arasındaki etkileşimi belirlemektir. Araştırmanın teorik kısmında, personel güçlendirme ve performans değerlendirme kavramları detaylı olarak açıklanmaya çalışılmış. Ayrıca, bu iki kavram arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında, veri toplama metodu olarak anket kullanılmıştır. Örneklem, Bursa'da faaliyet gösteren bir organizasyonun farklı seviyelerde istihdam edilen 101 çalışanından oluşmaktadır. Anketler dağıtılıp ve toplandıktan sonra sonuçlar SPSS for Windows 15.0'de analiz edilmiştir. Sonuç olarak, insan kaynakları yönetiminin bir fonksiyonu olarak performans değerlendirme ve personel güçlendirme arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INTERACTION BETWEEN PERFORMANCE APPRAISAL IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT AND EMPOWERMENT YASİT, Meltem M.A. Thesis, Department of Business Administration Supervisor : Prof. Dr. Gülten Eren Gümüştekin June, 2014, 145 pages In recent years, it has been very important to use effectively human resources for keeping pace with competitive work environment and hitting organization targets. At this point, performance appraisal and empowerment is considered as concepts drawing attention on the highest level between modern organization and organizational practise. The aim of this study is to determine interaction between performance appraisal as a function of human resources management and empowerment. In theoretical part of study, the concepts of empowerment and performance appraisal are tried to explain in detail. Moreover, the relation between these two concepts is examined. In application of this study, as the data collection method has been used the questionnaire. The sample is composed of 101 employees who are employed at different levels of an organization that operates in Bursa. After distributing and gathering relevant questionners, the results are analyzed by SPSS for Windows 15.0. As a result, a positive relation has been found between performance appraisal as a function of human resources management and empowerment