Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bağımsız denetime yaklaşımlarını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
A study on the factors affecting the approaches towards independent auditing of small and medium-sized enterprises
- Tez No: 368231
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN, DOÇ. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Ölçekli İşletme, Bağımsız Denetim, Kurumsal Yönetim, Muhasebe Bilgi Sistemi, Small And Medium-Sized Enterprises, Independent Auditing, Corporate Governance, Accounting Information Systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN BAĞIMSIZ DENETİME YAKLAŞIMLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜNGÖRMÜŞ, Ali Haydar Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin ERGİN Haziran, 2014, 187 sayfa Son yıllarda dünya ticari hayatındaki hızlı değişim ile birlikte işletmeler artık uluslararası hale gelmektedir. İşletmelerin çok farklı ülkelerde faaliyet göstermesi muhasebe ve denetim alanında ortak bir dilin geliştirmesi zorunlu hale getirmiştir. Bu sürecin sonunda“Uluslararası Muhasebe Standartları”(UMS) ve“Uluslararası Denetim standartları”(UDS) ile dünya ölçeğinde bir tekdüzelik hayata geçirilmiştir. Ülkemizde Yeni Türk Ticaret Kanun'u (TTK) ile bu tekdüzeliğe ayak uydurma noktasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) için belirli kriterler çerçevesinde bağımsız denetim ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu gelişmeler olurken Türkiye'deki KOBİ'lerin bağımsız denetime bakış açılarını etkileyen faktörlerin bilinmesi ve sürecin bu bilgiler ışığında yönetilmesi önem arz etmektedir. Araştırmamızın temel amacı KOBİ'lerin bağımsız denetime yaklaşımlarını etkileyen faktörlerin ortaya konulmasıdır. KOBİ'lerin bağımsız denetiminde yer alan tüm tarafların görüşleri önemli olmakla birlikte çalışmamız, bağımsız denetimin işletmede yapılmasına karar veren üst düzey yöneticilerin görüşleri üzerine odaklanmıştır. KOBİ'lerin bağımsız denetime yaklaşımını etkileyen faktörler üzerine Türkiye'de şuana kadar bir araştırma yapılmamıştır. Çalışmamız bu alanda yapılan ilk araştırma olma özeliği taşımaktadır. Özellikle son dönemde yeni TTK ile sermaye şirketleri için uygulanması öngörülen bağımsız denetime işletme yöneticilerinin bakışını görmek açısından bu çalışma önem arz edecektir. Yurt dışında ise bağımsız denetime yönelik işletmelerin bilinçli olması ve konuyu benimsemiş olmaları nedeniyle üzerinde çok fazla çalışma yapılmadığı gözlemlenmiştir. Çalışmada araştırmanın veri toplama sistemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Çalışma evreni olarak İstanbul ilindeki KOBİ'ler seçilmiştir. İstanbul ilini seçmemizdeki amaç bu ilde yapılan çalışma sonuçlarının bize Türkiye genelinde bir bilgi verecek olmasıdır. Bağımsız denetimi etkileyen tüm faktörlerin çalışmada yer almasının güçlüğünden dolayı araştırma kapsam olarak sınırlandırılmıştır. Çalışmada dört ana faktör üzerinden inceleme yapılmış ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda: Kurumsal yönetim düzeyi yüksek olan, iç denetim sistemini etkin olarak kullanan, muhasebe bilgi sisteminin kalitesi yüksek olan ve bir büyüme stratejisi benimsemiş işletmeler bağımsız denetime olumlu yaklaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE FACTORS AFFECTING THE APPROACHES TOWARDS INDEPENDENT AUDITING OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES GÜNGÖRMÜŞ, Ali Haydar PhD Dissertation, Department of Management Advisor: Prof. Dr. Hüseyin ERGİN June, 2014, 187 pages The enterprises have been becoming international along with the rapid transformation in the world trade in recent years. It is now mandatory to develop a common language in the field of accounting and auditing for the reason that enterprises are operating in different countries. At the end of this process, it has been implemented a worldwide uniformity with“International Accounting Standards”and“International auditing standards”. The relevant changes were made in independent auditing for SMEs under certain criteria in order to adapt uniformity with new Turkish commercial code in our country. While these developments, it is important to know the factors affecting Turkish SMEs 'perspective about independent audit and to manage the process in the light of this information The main objective of our study is to reveal the factors affecting SMEs 'approach towards independent audit. Although the opinions of all involved parties in SMEs are important, our study mainly focuses on the opinions of top executives who give a decision of independent auditing in an enterprise. The factors affecting SMEs' approach towards independent auditing have not been yet studied in Turkey. Our study will be the first in this field. Therefore, this study, in particular, is vital of importance to observe the managers' approach to independent auditing in the recent period. It has also been observed that this issue has not been paid enough attention abroad due the fact that enterprises have conscious choice and take independent auditing naturally. In our study, survey method was used as data gathering system. As the work environment, SMEs in Istanbul have been chosen. The reason to choose Istanbul is that Istanbul reflects nation-wide results. Our research has been limited in scope. This is because of the numerous factors affecting auditing are concerned. The study has been analyzed over four main factors. At the end of our study, four major findings have been discovered. The enterprises with high level of corporate governance, with high level of accounting information system, using effective internal control system and having adopted growth strategy are found to be positive to independent auditing.