Özgül öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocuklarda anne-baba tutumları ve bazı değişkenlere göre öz-kavramı
A study on the self-concept of children with and without specific learning disability regarding parents' attitudes and some demographic variables
- Tez No: 368284
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgül Öğrenme Güçlüğü, Öz-Kavramı, Anne-Baba Tutumu, Specific Learning Disability, Self-Concept, Parental Attitude
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada özgül öğrenme güçlüğü olan çocukların öz-kavramı düzeylerinin, bazı değişkenlere (anne-baba eğitim durumu, anne çalışma-çalışmama durumu, çocuğun kardeş sahibi olma-olmama durumu, cinsiyeti, yaşı, devam ettiği okul türü, özel eğitim merkezine devam etme-etmeme durumu ve anne tutumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve özgül öğrenme güçlüğü olma-olmama durumunun çocukların öz kavramları ve anne-tutumları üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara İli'nde yaşayan 9-16 yaş aralığında 76 çocuk (31 öğrenme güçlüğü olan + 45 öğrenme güçlüğü olmayan) ve bu çocukların anneleri olmak üzere 152 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Araştırmaya katılan annelere araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) uygulanmıştır. Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI). Schaefer ve Bell tarafından geliştirilen PARI, Le Compte, Le Compte ve Özer (1978) tarafından Türkçe'ye çevrilmiş, geçerlilik – güvenilirlik çalışması yapılmış bir ölçektir (Özerk, 2006,). Çocukların öz kavramının belirlemek için de Türkçe 'ye uyarlaması Çataklı ve Öner (1985) tarafından yapılan Piers-Harris Öz-Kavramı Ölçeği kullanılmıştır (Öner,2005). Elde edilen verilerin çözümlenmesinde sosyal bilimler alanında istatistik analizi için kullanılan SPSS 20.0 programı tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U Testi, T testi ve Spearman Korelasyon Analizi'nden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular öğrenme güçlüğü olma-olmama durumunun öz kavramı üzerinde etkili olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the relationship between levels of self-concept of children with specific learning disability and some variables (parents' educational levels, mother's employment status,whether the child have siblings , child's gender, child's age, the type of the school the child is enrolled and enrolment state of the child with specific learning disability to the private educational institutions and matermal attitude) and the relationship between the existence of specific learning disabilties and child's levels of self-concept and maternal attitudes are examined. The sample of the research consists of 152 individuals including 76 students (31 with specific learning disability + 45 without specific learning disability) between the ages of 9-16, living in Ankara province and these students' mothers. The sample of the research was chosen by convenience sampling method. Mothers who participated in the study filled Parental Attitude Research Instrument (PARI) and the demographic information form prepared by the researcher . PARI is a scale, which was developed by Schaefer and Bell, which has been translated to Turkish by Le Compte, Le Compte and Özer (1978). A validity-reliability study has been done by Ozerk. (2006,). Piers-Harris Children's Self-Concept Scale, which was adapted into Turkish by Çataklı and Öner (1985), was used to determine children's self-concept. The data has been analysed using SPSS 20.0. Mann-Whitney U test, T-test and Spearman Correlation Analysis were used to evaluate the data. The findings indicate that being with or without learning disabilities have a statistically significant impact on the status the self-concept.