Özgül öğrenme güçlüğü tanısı alan ve almayan 8-13 yaş grubu çocuklarda bağlanma, duygusal zeka ve anne baba tutumu algısının incelenmesi
Examination of attachment, emotional intelligence and perception of parental attitudes in 8-13 age group children who do and do not have special learning disability
  1. Tez No: 526631
  2. Yazar: AYŞEGÜL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli Bağlanma, Duygusal Zeka, Anne-Baba Tutumu, Özgül Öğrenme Bozukluğu, Çocuk, Secure Attachment, Emotional Intelligence, Parental Attitude, Special Learning Disability, Child
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemini de kapsayan 8-13 yaş grubu çocuklar için anne ile bağlanma, duygusal zeka ve algıladıkları anne baba tutumu, bulundukları dönemin özellikleri gereği önem arzetmektedir. Bahsedilen değişkenlerin çocuklarda araştırılması, onları daha iyi anlamaya ve onlar ile daha etkili iletişim kurmayı sağlayacaktır. Araştırmanın amacı özgül öğrenme güçlüğü tanısı ile çocuklarda güvenli bağlanma, duygusal zeka ve anne baba tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul ilinde özgül öğrenme güçlüğü tanısı alan 36 ve almayan 58 olmak üzere 8-13 yaş aralığındaki toplam 94 öğrenci dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Sosyo-Demografik Veri Formu, Anne Baba Tutum Ölçeği, Kern's Güvenli Bağlanma Ölçeği ile Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu (EQ-i -YV) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler T-Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Ki-Kare kullanılmıştır. Özgül öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocuklar arasında güvenli bağlanma ve anne baba tutumu algısı açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Özgül öğrenme bozukluğu olma durumu ve duygusal zeka açısından ise istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır; özgül öğrenme güçlüğü olmayan çocuklarda Kişiler arası beceriler ve Uyum puanları özgül öğrenme güçlüğü olanlara göre daha yüksektir. Özgül öğrenme bozukluğu olma durumu ile güvenli bağlanma, anne baba tutumu algısı ve özgül öğrenme güçlüğü değişkenleri birlikte analiz edildiğinde, özgül öğrenme güçlüğü olma durumu ve alt boyutlar ile istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
For children aged between 8 and 13 years, including the transition from childhood to adolescence, attachment with the mother, emotional intelligence and perceived parental attitudes are important due to the characteristics of the period. Investigating these variables in children will enable them to better understand and communicate with them more effectively. The aim of the study is to examine the relationship between the special learning disability and the secure attachment in children, emotional intelligence and parental attitude. For this purpose, in total 94 students (36 who have a special learning disability and 58 who have no special learning disability) aged between 8-13 were enrolled in the study. Socio-Demographic Data Form, Parental Attitude Questionnaire, Kern's Secure Attachment Scale and Bar-On Emotional Intelligence Questionnaire (EQ-i-YV) were used to collect the data. Independent samples T-test, Pearson Correlation Analysis and Chi-square were used in the analysis of the data. There were no significant differences between the children with and without special learning disability in terms of secure attachment and perception of parental attitudes. However, there were significant differences between two groups on emotional intelligence; Interpersonal ability and Adaptation scores were higher in non diagnostic group. Statistically significant differences were found between two groups when secure attachment, perception of parental attitude, and emotional intelligence were examined together.