Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda çocuk merkezli oyun terapinin; Anksiyetelerine, algılanan aile tutumlarına ve akademik başarılarına etkisi
Effect of child centered play therapy on perceived parental attidues and academic performance of children with specific learning difficulties
- Tez No: 594067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgül Öğrenme Güçlüğü, Çocuk Merkezli Oyun Terapi, Anksiyete, Algılanan Aile Tutumları, Akademik Başarı, Specific Learning Difficulty, Child Centered Play Therapy, Anxiety, Perceived Parental Attitudes, Academic Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu çalışma 7-12 yaş arası Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuklara uygulanan Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin algılanan aile tutumlarına, anksiyetelerine ve akademik başarılarına etkisine bakan deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Tuzla ilçesinde bulunan özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim gören ÖÖG tanısı olan 14 çocuk ile çalışma grubunda yer alan çocukların aileleri ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği – Yenilenmiş Biçim (ÇSAÖ-Y) (Social Anxiety Scale for Children-Revised), Çocuklar İçin Durumluk–Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE), Bilişsel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assesment System (CAS), Anne Baba Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Form ve Anamnez Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde; betimleyici analiz, parametrik olmayan tekniklerden Frıedman ve Wilcoxon testi adlı teknikler kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuklarda Çocuk Merkezli Oyun Terapinin anksiyete düzeyleri, dikkat ve planlama becerileri üzerinde etkili olduğu, algılanan aile tutumları ve akademik başarıya etki etmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT of CHILD CENTERED PLAY THERAPY ON PERCEIVED PARENTAL ATTITUDES AND ACADEMIC PERFORMANCE OFCHILDREN WITH SPECIFIC LEARNING DIFFICULTIES Gülşah AYDIN YEŞİLYURT Master Thesis Psychology Department Developmental Psychology Programme Thesis Advisor: Dr. Öğr. Gör. Handan DOĞAN MaltepeUniversityGraduate School of Social Sciences, 2019 This study is an experimental research on effects of Child Centered Play Therapy toperceived parental attitudes, anxiety and academic performance of children who have specific learning difficulties.Study group formed from 14 children with Specific Learning Difficulty diagnosis who are schooler of a private rehabilitation center in İstanbul Province, Tuzla District and parents and teachers of these children. Social Anxiety Scale for Children- Revised Form, State- Trait Anxiety Scale for Children, Cognitive Assessment System (CAS), Parental Attitude Scale, and demographic information and history forms developed by researcher have been used as data collection tools. Descriptive analysis, Friedman and Wilcoxon non-parametric tests have been used to analyze data. As a result of this study; Child Centered Play Therapy has showed statistically significant difference on anxiety level, attention and planning skills of children with specific learning disability however;statistically significant difference was not found on perceived parental attitudes and academic performance.