İşgörenlerin adalet algılamaları ve örgüt içi iletişimin rolü; sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The justice perception of employees and the role of intraorganizational communication, a research on the the health workers
  1. Tez No: 368315
  2. Yazar: ESİN GÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören, Örgüt, Örgütsel Adalet, İletişim Doyumu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzün sürekli gelişen dünyası, örgütleri ve dolayısıyla da yönetimleri derinden etkilemektedir. Rekabet avantajı yaratmak için sürekli çaba gösteren örgütler,“insan”unsurunun örgütün devamlılığı için oldukça önemli olduğunun farkına varmışlardır. İşgörenlerden yüksek verim sağlamak yönetimlerin başlıca amaçları arasında yer almaktadır. Bunun gerçekleşmesi işgörenlerin, belirlenen örgüt amaçları doğrultusunda örgüt lehine hareket etmesine bağlıdır. İşgören davranışlarını etkileyen birçok neden olmakla birlikte belki de bunların en önemlisi içinde bulundukları örgütün kendilerine karşı adil olup olmadığına yönelik algılarıdır. Örgüt içerisindeki etkin bir iletişim sistemi, şeffaf ve katılımcı yönetim anlayışıyla işgörenlerin örgütsel adalet algılarının artacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada, işgörenlerin iletişim doyum düzeyleri ile örgütsel adalet algılarının, demografik özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermediğinin belirlenmesi, iletişim doyumu ile örgütsel adalet algısı ve örgütsel adalet algısının alt boyutları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, ülkemizdeki önde gelen üniversite hastanelerinden birinde 276 hemşirenin katılımıyla elde edilen veriler doğrultusunda analizler yapılmıştır. Analiz bulguları sonucunda, katılımcıların iletişim doyum düzeyleri ile örgütsel adalet algısı ve örgütsel adalet algısının alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yapılan çalışmada, katılımcıların örgütsel adalet algılarında, aylık fazla mesai süreleri bakımından anlamlı farklılıklar olduğu saptanmış ve katılımcıların iletişim doyum düzeylerinde, görev yaptıkları birim/klinikler ile idari göreve sahip olup olmamaları bakımından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, organizations and administrations are influenced by the constantly developing world. In order to create competitive advantage, organizations show great efforts. Organizations realize that“human factor”is very important for the continuity of the organization. One of the primary goals of the organizations is to get high efficiency of employees. The realization of this goal depends on the behavior of the employees on behalf of the organization. There are many reasons affecting the behavior of the employees. The most important reason is their perception whether their organization is fair to them or not. It is projected that the organizational justice perception of the employees will improve by an effective communication system and transparent participative administrative mentality. In this study, it is aimed to put forward if the communication satisfaction levels of the employees and organizational justice perceptions show an alteration in accordance with the demographic characteristics or not; and to put forward the relationship between the organizational justice perception and sub-dimensions of the organizational justice perceptions. Within this scope, analyses are made in accordance with the datum collected through the participation of 276 nurses in one of the prominent university hospitals. As a result of the analysis datum, it is determined that there is a meaningful and positive relationship between the communication satisfaction levels, organizational justice perceptions and sub-dimensions of the organizational justice perceptions of the participants. Furthermore, it is ascertained that there are meaningful differences among the organizational justice perceptions of the participants in terms of the monthly overtime durations and also there are meaningful differences in the communication satisfaction levels of the participants in terms of their units/clinics they work at and their acquirement of administrative function. KEY WORDS: Employee, Organization, Organizational Justice, Communication Satisfaction