İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılığa ilişkin algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi (Manisa ili örneği)
Examination of primary school teachers' perceptions about organizational socialization and organizational commitment in terms of some variables (sample of Manisa)
  1. Tez No: 368314
  2. Yazar: AYTEN ANDUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN OĞUZ BAŞOKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel sosyalleşme, örgütsel bağlılık, ilköğretim okulu öğretmenleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Manisa ilinde görev yapan ilköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılığa ilişkin algılarının düzeyini belirlemek, öğretmenlerin bazı demografik özelliklerine göre bu düzeylerin nasıl farklılaştığını ortaya koymak ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırma, betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, Manisa ili merkez ve 5 ilçesinde (Akhisar, Alaşehir, Gördes, Turgutlu ve Saruhanlı) bulunan resmi ilköğretim okullarında görevli 730 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının ilk bölümünde, Kişisel Bilgiler; ikinci bölümünde, Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği, üçüncü bölümünde ise, Örgütsel Bağlılık Ölçeği bulunmaktadır. Verilerin analizinde t-testi, Tek yönlü Anova testi, Pearson korelasyon ve regresyon istatistik hesaplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ilköğretim öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme ve bağlılık düzeylerinin ortalaması genelde yüksektir. Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinde yaş, branş, çalışılan okulun bulunduğu mevki ve sendika üyeliği değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde ise yaş, medeni hal, mezun olunan okul, branş, kıdem ve okulun bulunduğu mevkiye göre anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Örgütsel bağlılığın tüm alt boyutları ile örgütsel sosyalleşme arasında pozitif bir ilişki mevcuttur. Bununla beraber örgütsel sosyalleşme, cinsiyet, medeni durum ve branş değişkenleri örgütsel bağlılığının anlamlı yordayıcılarıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study it was aimed to determine the organizational socialization and commitment levels of primary school teachers working in Manisa province, to analyze those levels with respect to some demographic characteristics and to examine the relation between those variables. This study was a descriptive research. The sample of this study was made up of 730 teachers working in the state primary schools in the central and 5 districts of Manisa (Akhisar, Alaşehir, Gördes, Turgutlu ve Saruhanlı). The first part of the data collection instrument was composed of Demographic Information, the second part was composed of Organizational Socialization Scale and the third part was composed of Organizational Commitment Scale. Independent sample t-test, One-way ANOVA, Pearson coefficient and regression were used to analyze the data. According to the research results, the primary school teachers' organizational socialization and commitment levels were generally high. There were statistically significant differences with respect to the demographic variables age, branch, location of the school, and trade union membership between the organizational socialization levels of the teachers. It was observed that age, marital status, graduate school type, branch, the location of the school and seniority variables had significant effects on the teachers' organizational commitment levels. There was positive correlation between the all sub-dimensions of the organizational commitment and the organizational socialization. Moreover, organizational socialization, gender, marital status and branch were found to be significant predictors of organizational commitment of the teachers. Key Words : organizational socialization, organizational commitment, primary school teachers.