Beşinci sınıf öğrencilerinin tablo ve grafik okuma ve yorumlama başarı düzeylerinin incelenmesi
The examination of reading and interpretation achievement levels of 5th grade students about frequency table and graphs
- Tez No: 368365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN HALAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beşinci sınıf, sıklık tablosu, cinsiyet, matematik ilgisi, grafik okuma ve yorumlama, Fifth grades, frequency table, gender, mathematics interest, graph reading and interpretation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin sıklık tablosu ve grafik (çizgi ve sütun) okuma ve yorumlama başarı düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırma Afyonkarahisar il örnekleminde yapılmış olup, araştırmaya 181'i kız ve 181'i erkek olmak üzere toplamda 362 beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Bu analizlerin sonunda çizgi grafiği ile ilgili olan çoktan seçmeli testin güvenirlik katsayısı 0,72 olarak, sütun grafiği ile ilgili olan testin güvenirlik katsayısı 0,80 olarak hesaplanmıştır. Veriler Friedman testi, Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak analiz edilmişlerdir. Bu çalışmanın sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğrencilerin en fazla çizgi grafiğinde başarılı oldukları daha sonra sütun grafiği ve sıklık tablosu okuma ve yorumlamada başarılı oldukları bulunmuştur. Ayrıca, cinsiyet değişkeninin önemli bir faktör olduğu ve kız öğrencilerin çizgi grafiği ile ilgili sorulan soruları çözmede erkeklere göre daha başarılı oldukları sonucuna varılmıştır. Benzer şekilde, öğrenci ders ilgisi değişkenin de önemli bir faktör olduğu görüşmüştür. Tablo ve grafik okuma ve yorumlamada matematik dersine ilgisi olan öğrenciler, matematik dersine ilgisi olamayan öğrencilere göre daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the reading and interpretation achievement levels of 5th grade students regarding frequency table and graphs. This study was carried out in Afyonkarahisar and 181 girls and 181 boys totally 362 fifth grade students were involved in this research study. After the verification of the content validity of the tests, the researcher conducted a pilot study to find the reliability coefficient of the multiple-choice tests. The reliability estimates of the tests obtained by using Cronbach's alpha measure were 0. 72 for the test about line graph and 0.80 for the test about bar graph. The quantitative data was analysed by using Friedman test, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test. After the analysis of the data, the study showed that the students' reading and interpretation achievement levels were in the following orders; bar graphs, line graphs, and frequency tables. Moreover it was concluded that the gender was an important factor and girls were more successful than boys in answering to the questions about bar graphs. Similarly, it was seen that the variable of student's lesson interest was an important factor. Those who were interested in Maths were more successful than those who were not interested in.